De Heurne, 11 augustus – Woensdagavond fietsten zo’n 30 mensen vanuit verschillende punten in de gemeente Aalten richting Geunstraat in De Heurne. Achter huisnummer 2 ontvouwt zich voor de bezoeker een waar paradijsje in de vorm van beeldentuin de Holtdrost. Dat was de bestemming van de vierde zomeravondfiets-excursie die georganiseerd werd door de Progressieve Partij.
Bijzondere plek.
De naam ‘De Holtdrost’ is afgeleid van de functie van de eerste bewoner van het Geunhuis. Deze bewoner was de holtdrost (houtvester, boswachter/jachtopziener). Zijn naam was Geu Renssen die namens de Aaltense kerk beheerder was en hier begin 1800 woonachtig.
De huidige bewoners Joep Veldkamp en Ans Engbers ontvingen het gezelschap met koffie, thee en eigengemaakt gebak. Joep vertelde het interessante verhaal van de tuin. Vanaf 2017 is deze tuin tentoonstellingsplek voor beeldend werk van 14 kunstenaars uit de directe omgeving, waarvan 3 uit Duitsland. Inmiddels is de teller van het bezoekersaantal de 4500 gepasseerd.
Diversiteit aan grassoorten.
Ook de tuin is zeer bijzonder, fraai aangelegde borders met een grote diversiteit aan grassoorten. Juist deze tijd van het jaar interessant omdat sommigen hun herfstkleuren aannemen en anderen juist nog moeten groeien en erg groen zijn. Afgewisseld met vooral bloeiende veldbloemen waaronder de indringende paarse Stijf IJzerhard. Joep legde uit dat na dit seizoen de tuin minimaal een jaar dicht gaat. Hij moet alle grassoorten “scheuren” dat wil zeggen ontdoen van oud materiaal en weer opnieuw inplanten. Dat kost zeker 5- 6 maanden werk.
Combinatie van grassoorten en beelden.
De tentoongestelde beelden en sculpturen laten bijna alle technieken zien: brons, glas, rvs, maar ook combinaties van steen (rots) keramiek en metaal. De bezoekers waren vooral verrast door de kleurenpracht die tuin, beelden en de ondergaande zon teweeg brachten.
Een van de eerste kunstenaars die exposeerde in de Holtdrost is Jet Heusinkveld uit Aalten. Zij is bekend van diverse bronzen beelden die ze vervaardigde voor bijv. Stichting Marga Klompé en het Onderduikmuseum. Jet was aanwezig en vertelde hoe het bronsgieten in z’n werk gaat. Dat is een ingewikkeld, tijdrovend en precies proces. De oervorm bestaat uit een figuur van was, waarna er vele bewerkingen nodig zijn om tot een bronsgietsel te komen.
Laatste kans deze zomer.
Vanwege het renoveren van de gewassen, de enorme tijdsinvestering die zo’n tuin heeft, de behoefte aan even wat rust en reflectie hebben Joep en Ans besloten om de tuin tot 26 september open te houden en dan minimaal een jaar te sluiten. Dat betekent dat er voor alle inwoners en toeristen nog een unieke kans is om deze (gratis toegankelijke) tuin te bezoeken.
Kritische noot.
Joep wilde nog wel even kwijt (het was tenslotte een politieke partij die deze excursie organiseerde) dat hun tuin wel een “marketingprobleem “ heeft. Publiciteit via de normale toeristische kanalen kan wel wat beter. Contacten met organisaties die het culturele en kunst-klimaat in de gemeente willen bevorderen mogen wel wat intensiever. En ja, ook de gemeente wordt aangespoord om dit soort initiatieven te ondersteunen.
Bezoekadres: Geunstraat 2, De Heurne bij Dinxperlo, bezoektijden zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur.