week 22

Anders omgaan met woningvoorraad
Marktwerking in de zorg fout

Nadruk op “transformatie” naast nieuwbouw
In het rondetafelgesprek van dinsdag werd de regionale woonvisie “geëvalueerd”. Deze visie was begin 2011 door zeven gemeentes in de Achterhoek vastgesteld. Conclusie daarin was dat er te veel bouwplannen waren en vooral ook bouwplannen voor het verkeerde type woningen. De gemeenten hadden en sommigen hebben nog teveel grond in voorraad. Die gronden drukken zwaar op de balans. Dat leidde toen tot een behoorlijke bijstelling van de ruimtelijke plannen. Daaroverheen ging de economische crisis maar niet over. Dus wordt er bijna niets gebouwd. Nu zijn er twee onderzoeken op losgelaten: de woningmarkt monitor (2012) en woonwensenmonitor (2013), waar ook inwoners van de gemeente Aalten aan meededen. Vooral die laatste is er aanleiding voor om toch eens goed na te denken over de toekomstbestendigheid van de woningvoorraad. Er zal meer aandacht moeten zijn voor het geschikt maken van woningen voor de ouder worden bevolking. Ook isolatie en energiezuinigheid vragen aandacht. Plancapaciteit van nieuwbouw moet teruggebracht worden, ook al om de prijzen van bestaande woningen niet verder onder druk te zetten (dreigende overcapaciteit, leegstand en overcapaciteit). Niet nieuwbouw maar verbouw heeft de toekomst, aldus de colleges. Volgens mij loop je hier tegen de grenzen van “marktwerking”en “maakbaarheid” aan. Een gemeente heeft maar een beperkte macht. Dit kabinet is alleen gefocused op bezuinigingen. Beter zou zijn wanneer er grootschalige investeringsprogramma’s voor vergroening en duurzaamheid van woningen gestart worden. Of dat de weigerende banken aan de kant gezet worden met rijksregelingen voor woningbouw.

Uitleg van Sensire
Maandagavond waren enkele raadsleden uit het hele werkgebied van Sensire te gast op het hoofdkantoor in Varsseveld. Ze kregen uitleg van de voorzitter van de raad van Bestuur (zeg maar directeur) over de aangekondigde ontslagen. Volgens hem kunnen juridisch de contracten met de gemeenten niet verlengd worden in 2014 en moet er een nieuwe aanbesteding volgen. Gemeenten weten nog niet hoeveel geld ze van het Rijk krijgen voor de huishoudelijke hulp dus die kunnen die aanbestedingen niet doen op dit moment. Sensire weet dus niet of zij in 2014 nog opdrachten van de gemeenten krijgen en moet tijdig ontslag aanzeggen aan de medewerksters, anders moeten ze in 2014 loon doorbetalen terwijl ze geen werk voor hun medewerksters hebben. De aanwezige raadsleden droegen allerlei oplossingen aan, maar die waren volgens de directeur allemaal al de revue gepasseerd. Ook hier geldt dat volgens mij het faliekant fout geweest is markt werking in de “verzorging”toe te staan. Dit leidt alleen maar tot een “race to the bottom”van aanbestedingen en prijsdumping. Werkneemsters en cliënten zijn de dupe.

Praktijkverhalen uit de thuiszorg.
In de pauze tussen twee rondetafelgesprekken door op dinsdagavond kregen een aantal medewerksters van de huishoudelijke hulp de gelegenheid hun ongerustheid te tonen. Zowel over hun klanten die hulp dreigen te verliezen vanwege de Rijkskortingen, als voor hun eigen baan. Ze hadden een boekje gemaakt met verhalen van zowel klanten als medewerksters waarin ze willen aantonen dat de functie huishoudelijke hulp meer voor de klanten betekent dan alleen poetsen en schoonmaken. Alle raadsleden kregen een exemplaar en wethouder Rijks gaf aan dat hij zoveel mogelijk informatie over het gemeentelijk beleid wil doorgeven. Echter op dit moment weet de gemeente ook nog niet waar ze aan toe is. Toch vind ik dat er alvast nagedacht moeten worden. Eén ding is zeker: de gemeente krijgen veel minder geld. Misschien zou het een idee zijn ook gemeentelijk geld in te zetten en niet alleen maar dat wat je van het rijk krijgt

Schoolreisje naar Arnhem
Donderdag stapte een aantal raadsleden in de Graafschapspelersbus voor een uitje/werkbezoek aan Arnhem. Daar werden ze ontvangen door wethouder Henk Kok, voormalig wethouder en raadslid van de gemeente Aalten. Hij en zijn medewerkers lieten zien wat er gebeurd was met een groot verzorgingshuis in de “Vogelaarwijk” Malburgen. Dat is in handen gegeven van een bewonersbedrijf die eenheden verhuurt aan speciale groepen woningzoekenden en kleine bedrijfjes. Daarna bekeek de delegatie de “transformatie” van de wijk Klarendal van drugswijk naar modekwartier. Iedereen was onder de indruk en bracht ideetjes mee naar Aalten. Ik vind het mooi dat in hele moeilijke wijken Arnhem al stappen gemaakt zijn om bewoners meer bij hun wijk te betrekken. Zo krijgen de bewoners (vaak studenten of alleenstaanden) van dat voormalig verzorgingstehuis een korting van 50 euro per maand dat ze als “sociaal kapitaal”moeten inzetten in de wijk. Creatief!

Reageren? joop.wikkerink@progressieve-partij.nl

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *