Nieuwe drank- en horecawet: wie lost de puzzels op?
De nieuwe drank- en horecawet die ingaat op 1 januari trekt natuurlijk, ook landelijk, de aandacht. Niet in de laatste plaats omdat daarin bepaald wordt dat binnen de horeca geen alcohol geschonken mag worden aan jongeren beneden de 18 jaar. En dan natuurlijk de vraag hoe dat te controleren en te handhaven. Maandag in het Rondetafelgesprek bleek dat er nog veel verstrekkender gevolgen zijn. En dan vooral voor clubs en verenigingen die een eigen gebouw hebben en daar af en toe eens een feestje geven. Of verhuren voor een feestje om de kas te spekken. Dat mag dus niet meer, want dat heet paracommercie en stoot de reguliere horeca het brood uit de mond, zo is de gedachte. Ook wordt er binnen die gebouwen paal en perk gesteld aan het schenken van alcoholhoudende dranken binnen de “statutaire” doelen van dat gebouw. Zo mogen kantines en andere verenigingsgebouwen slechts alcohol verstrekken tijdens verenigingsactiviteiten en 1 uur daarvoor en 1 uur daarna. Tijdens de behandeling werd er op gewezen dat dit voor veel “eigen verenigingsgebouwen”een forse aderlating in inkomsten zou betekenen.
Hier schuurt het natuurlijk aan alle kanten. Een leuk puzzeltje voor als u raadslid zou zijn.
1.U wilt niet dat het bedrijfsleven, de horeca valse concurrentie ondervindt van kantines, hokken, speeltuin- of scoutinggebouwen, kerkzalen die verhuurd kunnen worden voor feestjes die ook bij de horeca plaats kunnen vinden. Immers die zaaltjes hoeven lang niet zoveel investeringen te doen, aan regels te voldoen en lasten te dragen als de reguliere horeca; dus vandaar concurrentievervalsing.
2.Maar ja, er is ook te weinig geld om de sport- en scoutingverenigingen meer subsidie te geven , dus hopen deze verengingen op inkomsten uit hun kantine. Omzet die de horeca, naar men zegt, misloopt. Om nog maar te zwijgen van de “keten”. Daar gelden helemaal geen regels op gebied van veiligheid, geluid, belasting enzovoort.
3.En o ja, u wilt ook nog graag als verenigingsbestuurder, aangezet door de overheid een soort alcoholmatigingsbeleid voeren. Dus de bezoekers niet al te veel laten drinken, terwijl uw club-penningmeester erg gebaat is bij juist veel drankjes en hapjes.
Voor wie en wat zou u kiezen?
Schimmenspel rond de Pol.
Dinsdag gingen de Ronde Tafelgesprekken verder. Het bestuur van de Pol te Aalten heeft het gemeentebestuur verzocht het gebouw en ondergrond van de stichting te kopen. Dat zit zo. In 2011 werd de Pol geprivatiseerd om zo meer armslag te hebben in commerciële activiteiten. Daarvoor werd een lening kwijtgescholden en werd de Pol aangepast en verbouwd. Er was veel verschil van mening over, maar de coalitiepartijen CDA, VVD en GB wilden dit samen met het bestuur realiseren. Privatisering was toen het toverwoord. Die partijen bedongen, dit tegen de wil van het College, een bepaling dat wanneer “het niet ging” het gebouw als eerste aan de gemeente voor aankoop zou worden aangeboden. Volgens het bestuur heeft de economische crisis roet in het eten gegooid en moet men maatregelen nemen. Twee personeelsleden uit de HorecaBV is ontslag aangezegd. Men wil de “gemeenschapsfunctie”behouden. Daarom informeerde het bestuur of ze het gebouw aan de gemeente kunnen verkopen. Dat wil het college niet. De raad zit vol vragen, zo bleek tijdens het Ronde Tafelgesprek. Ze wilde weten hoe erg de situatie is en wat het toekomstplan. Het bestuur, vertegenwoordigd door Gerrit Rutgers zei dat situatie zo ernstig is dat men mensen moet ontslaan, maar dat men geen vastomlijnd toekomst plan heeft. Wel wil het bestuur de gemeenschapsfunctie behouden. Dan de vraag of dan de aankoop urgent is. Volgens het bestuur is de verkoop niet urgent. De raad bleef in grote verwarring achter….
Doelgroepen onder de komende participatiewet.
Het College wil vast een onderzoek doen naar de arbeidsmogelijkheden van mensen die inde Wsw werken en mensen die in de bijstand zitten. Ze wil kijken of deze mensen ook op andere manieren met de gemeente te maken heeft of krijgt. Daarbij moet dan ook gekeken worden welk arbeidsvermogen men heeft. Veel commissieleden hadden hier erg veel vragen over. Vooral over het feit dat de gemeente een onderzoek gaat doen naar mensen die bij Hameland werken. Deze mensen zijn gewoon in dienst bij dit bedrijf. Dan kan de gemeente in verband met de privacy toch niet maar zo een onderzoek doen, zo vroeg de PvdA bij monde van Petra Hoezen. Volgens Freek Diersen moet samengewerkt worden in de regio in dit geheel. Dus zou het niet moeten zijn dat elke gemeente zijn eigen onderzoek gaat doen. Wethouder Rijks zal al die privacy aspecten eens uitzoeken.
Reageren? joop.wikkerink@progressieve-partij.nl