Weekje informatie snuiven.
Van raadsleden wordt verwacht dat ze zich verdiepen in allerlei zaken. Immers soms moeten er besluiten genomen worden over bijv. huizenbouw of vragen over zorgverlening. Dan is het belangrijk om de achtergronden te kennen en te weten wat er speelt bij instellingen, in de maatschappij en de wereld.
Maandag kwam Iriszorg informatie geven in de raadzaal.
Iriszorg houdt zich bezig met verslavingsproblematiek en huisvestingsproblemen van mensen. Hun doelgroepen zijn verslaafden ( aan alcohol, drugs, speed, gokken, internet) en de groep eromheen. Ze werken in Gelderland, Overijssel, en een deel van Almere.
Jaarlijks helpen ze 13.200 cliënten. Er werken 1350 mensen, door bezuinigingen gaan ze werken met zelfsturende teams en in 2015 werken er nog 950 mensen.
Sinds 1 januari hebben ze het project IRIS in de buurt, in samenwerking met huisartsen, maatschappelijk werk, Figulus werken ze aan preventie, om zwaardere problemen te voorkomen, of als de problemen al groot zijn door te helpen naar een goed hulptraject.
In de gemeente Aalten werkt Iriszorg ook aan preventie, via alcohol matigingsvoorlichting op scholen; basis GGZ zorg; nacht en dag opvang; ambulante woonbegeleiding; Iriszorg werkt samen met Figulus in de buurt als daar problemen ontstaan. Het is heel belangrijk ook de familie van iemand met verslavingsproblemen te ondersteunen door handvatten te geven, hoe je met een verslaafde om kunt gaan. Meer te lezen op website: www.irisindebuurt.nl
Kernenfoto’s: parels en puinhopen.
Dinsdag was er een bijeenkomst in ’t Noorden voor boeren, burgers en buitenlui. Helaas waren die er niet veel: wel het geijkte groepje ondernemersvertegenwoordigers, raadsleden en fractievolgers, verenigingsmensen. Waar het over ging: de toekomst verteld aan de hand van kernenfoto’s. Waar is behoefte aan over enkele jaren (woningen, scholen, voorzieningen) en wat vinden inwoners al of niet waardevol in hun kern (parels en puinhopen). Jammer genoeg is er van Bredevoort geen kernenfoto gemaakt (in totaal 21 kernen). Want zeker in Bredevoort wordt duidelijk dat er teveel (maatschappelijk) vastgoed is voor te weinig mensen, te veel woningen leegstaan en het draagvlak onder winkels en voorzieningen wegebt.
Woensdag: Achterhoek 2020
Om de uitdagingen als krimpende economie en bevolking tegen te gaan moeten overheid, ondernemers en onderwijs de handen in een slaan. Dat gebeurt onder de vlag van Achterhoek 2020. Woensdagavond was daarover in de fabriek van Kaak in Terborg een grote bijeenkomst met wel 200 mensen uit de hele Achterhoek. Algemene kritiek vanuit de politiek en ondernemers was dat er in de afgelopen tijd veel gepraat is, maar nog weinig tot stand gekomen. Dat moet na woensdag gaan veranderen. Bijvoorbeeld in de vorm van de AGEM, de eigen Achterhoekse energiemaatschappij of in het nog verder snijden in de Achterhoekse woningbouwprogramma’s. Dat laatste kan zeer pijnlijk worden voor de kleine kernen.
MEE- informatiemarkt in Zieuwent
MEE is een organisatie die o.a. mensen begeleidt met een aangeboren of niet aangeboren hersenafwijking of letsel. De laatste tijd wordt er veel gepraat over de participatie maatschappij. Als je hulp vraagt, wordt er gezegd, dat je dan eerste moet kijken welke hulp er vanuit je netwerk (buren; vrienden, familie) kunt krijgen.
Die vraag werd tijdens de MEE-bijeenkomst ook voorgelegd aan diverse mensen die een niet aangeboren hersenletsel hadden. Door een ongeluk, mishandeling, vergiftiging kun je een hersenletsel oplopen, waardoor er een breuk in je leven ontstaat.
Dit kan ook door een oorzaak van binnenuit: hersenbloeding, TIA, hartinfarct etc.
Het leven voor de hersenbeschadiging ziet er heel anders uit dan na die tijd, doordat je veel dingen ineens niet meer kunt, en er kan wel herstel optreden, maar het wordt bijna nooit meer zoals het was. Het antwoord op die vraag was nogal bedroevend. Vaak weinig hulp vanuit het netwerk (die vindt het ook moeilijk en eng); geen geld om iemand in te huren. Daarom is een begeleidingsorganisatie van belang. Meer informatie: http://www.mee-og.nl/
Fractievergaderingen waaronder over hokken en keten.
Deze donderdag ook de nodige fractiebijeenkomsten van de diverse partijen. De verslaggever van Bredevoorts Nieuws toog zelf op de fiets naar Dinxperlo om bij de “meedenkavond’ van de Progressieve Partij geïnformeerd te worden over het verschijnsel “hokken en keten”. Frank Sikkink van Figulus gaaf informatie. Dat deed hij zo goed dat twee jongeren die aanwezig waren hem direct uitnodigden in hun “hok” om te vertellen over bijv. brandpreventie en e.h.b.o. Meer informatie: www.figulus.nl
Reageren? joop.wikkerink@progressieve-partij.nl