Martin Luther King – Rutte – verkiezingen Provinciale Staten: waar haperde het morele kompas?
Op 7 maart 1965 leidde Dr. Martin Luther King (vermoord in 1968) de eerste van de drie marsen van Selma naar Montgomery (Alabama). Eerder had zijn speech “I have a dream” tijdens de grote mars op Washington grote indruk gemaakt en geleid tot de Civil Rights Act van 1964. Hierin werd de zwarte bevolking vrijheid, stemrecht en toegang tot voorzieningen gegeven. Maar in de praktijk werd vooral in de zuidelijke staten het stemrecht voor “negro’s” geboycot o.l.v. gouverneur George Wallace. Vandaar dat de Civil Right Movement marsen voorbereidde op Montgomery, de hoofdstad van Alabama. Op 7 maart 1965 vond de eerste plaats. De mars werd keihard uit elkaar geslagen op een brug aan de rand van de stad. 70 miljoen mensen zagen dit over de hele wereld. Een tweede poging, twee dagen later werd afgeblazen. Hoewel de politie de demonstranten doorgang wilden geven, keerden ze weer terug. Die avond werden er lynchpartijen op zwarten en sympathiserende blanken uitgevoerd. Een blanke priester uit Boston werd doodgeslagen door blanke racisten. De derde poging slaagde en een grote groep mensen liep 34 miles naar de hoofdstad van Alabama. Daar hield Dr. Martin Luther King een fenomenale toespraak over vrijheid en rechten voor àlle mensen. Een dag daarvoor had Lyndon B. Johnson in het Amerikaanse Congres aangekondigd dat hij binnen drie weken de Voting Rights Act zou indienen. De opa van één van de doodgeknuppelde zwarte jongeren was de eerste die op 84-jarige leeftijd op grond van deze wet ging stemmen.
Film Selma.
In februari verscheen een film over deze gebeurtenissen. Getiteld Selma. O.a. geproduceerd door Oprah Winfrey (met een rolletje) en Brad Pitt. Te zien in dichtstbijzijnde steden als Enschede en Arnhem. Ik zag hem zaterdagavond 7 maart. Precies op het moment dat Obama met enkele oudere mensen die erbij waren geweest weer over deze brug in Selma wandelde
Herdenking met Obama.
Op 7 maart 2015 hield Obama tijdens de herdenking van de Selma-marsen een bevlogen toespraak, waarin hij de kernwaarden van democratie en vrijheid nog weer eens aanstipte. En er niet voor uit de weg ging dat er in Amerika en in de wereld nog steeds racisme heerst. Ook noemde hij man en paard: het blanke politiegeweld tegen zwarten in Ferguson. Obama-watchers vonden dit de meest inspirerende toespraak van hem in tijden. Hieronder is hij na te luisteren:
http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/31114_obamas_beste_speech_ooit/
Intussen in Nederland
Hoe erg is het contrast met Nederland. Daar waar aan de andere kant van de oceaan mensen nog maar 50 jaar geleden hun leven moesten bekopen met hun wens om te stemmen, lijkt hier de opkomst ver onder de 50% uit te komen. Veel politieke kopstukken en de media doen ook erg hun best om de politiek (waarvoor je dus moet stemmen) verdacht te maken. Kopstukken sjoemelen met bonnetjes en declaraties. Bevoordelen zichzelf en mensen en bedrijven/banken die al bijzonder veel hebben. Media zetten dit beeld aan. Tegen die morele terugval van eigenbelang moet een krachtig geluid blijven: dus daarom wel stemmen op 18 maart op die partijen die sociaal, groen en transparant zijn.
Rutte uit doodswensen
Als ultieme poging om mensen op de geplaagde VVD te laten stemmen heeft de minister-president van Nederland, Mark Rutte is de naam, in een tv-programma de mening verdedigd dat jihadstrijders die naar het Midden-Oosten vertrekken daar beter kunnen sneuvelen dan terugkeren naar Nederland.
Dit is een regelrechte doodwens aan het adres van –wellicht gehersenspoelde- jongeren. Je zult maar de vader of moeder van deze jongeren zijn, hier in Nederland. Radeloos omdat je kind de verkeerde kant op gaat. En dan nog de doodswens van de “premier van alle Nederlanders” op je dak krijgen.
Wat is hier mis gegaan?
Waarom gingen 50 jaar geleden mensen dood of werden het ziekenhuis ingeslagen om dat ze vochten voor hun stemrecht en wordt dit stemrecht hier in Nederland nu verkwanseld. Wat is hier misgegaan? Hoe kan het dat toen een zwarte dominee en nu een zwarte president mensen hoop op vrede, welvaart, geluk en rechtvaardigheid voor iedereen schetsten, en dat een kwajongen van een premier die nog niet in de schaduw van deze twee kan staan gewoon mensen, Nederlanders, dood wenst?
Waarom ben ik zo diep onder de indruk van de film Selma? Misschien omdat de wereld toen eenvoudig was in te delen in fout (blank) en goed (zwart). Als je langer doordenkt was het toch echt niet zo simpel. Of is het omdat hier mensen aan het woord komen die echt de daad bij het woord voegen. Die echt op een geweldloze manier (dat moet er steeds bijgezegd worden) veranderingen afdwingen door inclusief te denken, door de ander niet te verketteren. Die voor mij in elk geval een soort morele superioriteit laten zien als voorbeeld voor velen. Die niet terugslaan, maar via democratie hun rechten afdwingen.
Wat steekt zo’n Rutte met z’n doodswens voor jihadisten (hoe verwerpelijk hun ideeën ook zijn, net zoals de blanke racisten en KluKlux Clan in Amerika destijds en nu) daar dan zielig bij af. In elk geval hebben Rutte en z’n VVD laten zien dat ze hun morele kompas totaal kwijt zijn. Misschien moeten ze eens naar de film. Naar Selma.
Reageren? joop.wikkerink@progressieve-partij.nl