4 april – Op 1 april verdwenen de melkquota. Natuurorganisaties vrezen dat weidevogels en andere natuur in de Nederlandse weides hierdoor nog sneller zullen verdwijnen. Overheid, boerenorganisaties en zuivelcoöperaties moeten maatregelen nemen om een drama te voorkomen en te werken aan een snelle overgang naar een natuurvriendelijke melkveehouderij.
Alle remmen gaan los op de melkproductie, nu op 1 april 2015 na 31 jaar de melkquota in Europa zijn verdwenen. Voor Nederland betekent dit een verwachte stijging van 20% in de toch al fors gegroeide melkproductie.
Natuur de dupe
Wie meer mest produceert, moet meer grond hebben. Maar de kansen voor natuur op en in die grond is op geen enkele manier gewaarborgd. De natuur wordt de dupe van de nieuwe regels. Met een verdere achteruitgang van weidevogels als de grutto, tast Nederland ook de wereldwijde biodiversiteit aan. Om maar meer productie te halen zal er nog meer druk ontstaan op grond. Het huidige beleid geeft natuurboeren weinig meer keuze dan stoppen of doorgroeien. Daarom zal per saldo de Nederlandse melkveehouderij met het huidige beleid weinig opschieten. Er ontstaat een race naar grond. De verwachting is een versnelde halvering van het aantal bedrijven. Over tien jaar hebben we nog slechts een paar duizend megabedrijven over, zonder veel illusies over weidegang, rijke weiden en weidevogels. Je ziet die ontwikkelingen ook in het buitengebied van de gemeente Aalten. Nu ligt er een aanvraag voor een forse uitbreiding aan de Zwanenbroekweg. Meer lezen? Ook voor haalbare alternatieven?