week 8 (klik hier)

Sensatie: gemeentekantoor bezet.
 
Maandagmiddag werd maar zo het gemeentekantoor aan de Hofstraat bezet. Het ging om een groep van ongeveer 50 boze thuiszorgmedewerksters en hun sympathisanten. Ze wilden dat de verantwoordelijk wethouder, in dit geval Rijks hen zou garanderen dat ze hun werk en klanten zouden behouden. Dat gebeurde niet, dus de burgemeester waarschuwde de politie. Die kwam met nogal wat agenten (gemeentelijke medewerkers hadden het over 20) om de protesterenden met zachte dwang naar buiten te werken. Dat deden ze al zingend. Een bezetting komt er nooit zo maar, dus wat is er aan de hand?
 
TSN een van de thuiszorgorganisaties
In de gemeente Aalten werken ongeveer 75 dames als huishoudelijk hulp bij TSN. Dit bedrijf met door heel Nederland wel meer dan 10.000 medewerkers bevindt zich in surseance van betaling. Het faillissement laat niet lang meer op zich wachten. Het bedrijf zelf wijt dit aan het feit dat zij te weinig betaald krijgt van gemeenten. Anderen wijzen op de overname-honger en de vele managementlagen. Feit is dat TSN indertijd veel Sensire-medewerkers heeft overgenomen toen deze organisatie stopte met de huishoudelijke hulp en eigenlijk van plan was haar medewerksters in een alfa-constructie (soort zelfstandige) door te laten gaan. 
 
Overname van klanten
De gemeente Aalten heeft samen met Oost Gelre en Winterswijk een raamcontract afgesloten met 5 organisaties die huishoudelijke verzorging leveren. Klanten die hulp nodig hebben mogen zelf kiezen en als ze dat niet doen dan kiest de gemeente voor hen de goedkoopste variant en dat is alfahulp. In dat raamcontract staat tegen welke voorwaarden zorg in natura door deze organisaties geleverd wordt. De hoeveelheid hulp die geboden kan worden door die organisaties is dus afhankelijk van de vraag en de opvatting van de mensen die hulp nodig hebben. Dus ze kunnen niet op een vast aantal klanten of uren rekenen. Als TSN failliet gaat dan willen de drie gemeenten hun klanten onderbrengen bij de overige (vier) aanbieders. Dat past ook binnen het raamcontract.
 
Medewerkers willen ook over.
Het actiepunt is nu dat de medewerksters, gesteund door de vakbond FNV, ook overgenomen willen worden door een van de vier organisaties. Dat heeft de gemeente Bronckhorst wel beloofd. Het liefst wil een deel van de actievoerders in dienst treden bij de organisatie Buurtzorg, maar die heeft geen raamcontract met de gemeente. Buurtzorg heeft wel een aanbod gedaan, maar wil naast de gewone prijs die aan andere organisaties betaald wordt ook nog een extra bedrag als zekerheid hebben. Daar willen de drie colleges niet op ingaan. Berkelland wel. De vakbond en de actievoerders hebben een groot aantal argumenten voor hun eis dat ook de medewerksters moeten worden overgenomen en niet alleen de klanten. Nog vòòr de bezetting had de fractie van de Progressieve Partij een serie vragen aan het college gesteld met gebruikmaking van die argumenten. Die worden echter één voor één door het College van Aalten en ook van Winterswijk en Oost-Gelre van tafel geveegd. Dat betekent dat de colleges van mening zijn dat in geval van een faillissement van TSN de cliënten gewoon overgenomen kunnen worden door andere organisaties, maar dat de medewerksters niet automatisch over gaan. Dat betekent dat cliënten hun vaste hulp verliezen. Sommige mensen vinden dat bezwaarlijk. Volgens de gemeente kan het dan nog altijd zo geregeld worden dat de betreffende hulp als alfahulp met een persoonsgebonden budget betaald worden. Dat betekent verlies aan ontslagbescherming en verzekeringen van de werkneemster. Mochten die organisaties personeel nodig hebben dan kunnen de TSN-medewerksters weer solliciteren. Zij worden, zo wordt benadrukt dan wel via de CAO Thuiszorg betaald. Echter zij zullen hun huidige rechten voor een groot deel verliezen. 
 
Geen eenduidig beeld in de Achterhoek
Wat overblijft, is het beeld dat het beeld in de Achterhoek divers is. Na faillissement van TSN lijkt een deel van de “koppeltjes tussen cliënt en werkneemster” te blijven bestaan door overname door de huidige aanbieders, een nieuwe aanbieder Buurtzorg of in een enkel geval dat de werkneemster alfahulp wordt. En in een aantal gemeenten worden cliënten geconfronteerd met een andere hulp. En raakt zo’n 25 % (zo is de verwachting van B en W ) hun baan kwijt en is ook niet nodig bij de overige bedrijven. De Progressieve partij heeft aangekondigd tijdens de raadsvergadering van 15 maart een motie in te dienen om dit tij te keren.
Reageren? joop.wikkerink@progressieve-partij.nl
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *