Heel voorzichtig positief over nieuwe opzet Participatiewet

19 juni – Hameland wordt tegen de zin van de raad van Aalten ontmanteld  (althans wat betreft tempo en financiën). Toch gebeurt dat en moet er een besluit worden genomen over de positie van de Aaltense medewerkers van Hameland en de activiteiten op het gebied van re-integratie. Na lange discussies, veel uitzoekwerk en overleg kwam het college met het voorstel om alle activiteiten in handen te leggen van de nieuwe organisatie Laborijn (het samenwerkingsverband tussen Wedeo en de sociale diensten Oude IJsselstreek en Doetinchem). 
“Positief is dat in tegenstelling tot eerdere warrige plannen de zaak in één hand lijkt te komen voor wat betreft het werkgedeelte inclusief de regionale werkgeversbenadering.
Ook nu is alles niet erg duidelijk. We nemen in onze ogen een principe besluit.
De positie van de bestaande SW-ers is van belang. Er is al gezegd dat beschut werk binnen wellicht in Aalten georganiseerd kan worden . Ik zou er sterk voor pleiten. Het voornemen om groen en schoonmaak in eigen beheer te gaan doen moet geen voorwaarde op zich zijn. Wat willen de werknemers zelf, wat is de commerciële en jurisische status op dat moment enz. 
Op 18 april hebben de vertegenwoordigers in het bestuur van Hameland met de vakbonden een overeenkomst gesloten getiteld “wijziging uitvoering wsw”. Wij pleiten er voor dat de inhoud van deze overeenkomst materieel gaat gelden voor de werknemers die overgaan naar gemeente of Laborijn.
Bij de re-integratiepoot van Laborijn moet sterk gelet worden op concurrentievervalsing en verdringing. Wij willen geen tweede bloemenvouwersaffaire.
De Progressieve Partij deede de volgende suggesties, stelde de volgende randvoorwaarden.
1.Deze situatie is een uitgelezen kans om te gaan werken met nieuwe en betere invloed van de raad op de gemeenschappelijke regeling. Dus voorwaarde voor ons is dat er een raadswerkgroep komt die bovenop de GR en de uitvoering zit.
2.Wij willen dat de overeenkomst die Aalten gesloten heeft voor haar medewerkers bij Hameland materieel overgaat naar  de nieuwe uitvoeringsorganisatie Laborijn.
3.Wij willen de garantie dat in de nieuwe organisatie geen verdringing en concurrentievervalsing plaatsvindt bijvoorbeeld door het invoeren van een verdringingseffectrapportage.
4.Wij willen dat  de raad via raadsmededelingen van elke stap op de hoogte gehouden wordt,  liefst maandelijks.
 
foto: De bloemenvouwers waren ook aanwezig om te laten zien dat hun situatie nog niet is verbeterd. Foto: FNV)
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *