25 juni – Vrijdag werd de vierde editie van het akkerandenproject “geopend”. Een prachtig kleinschalig project met aansprekende impact en resultaten.
De akkerranden beschermen landbouwgewassen tegen ziektes en wildvraat. In de randen van de gemeente Aalten worden drie verschillende mengsels gebruikt: een mengsel van de Wildbeheereenheid met extra zonnebloemen, een fauna-weidemengsel en een patrijzenmengsel. De akkerranden worden in het voorjaar ingezaaid om zo in de zomer volop te bloeien. De werkgroep Akkerranden die in 2013 werd opgericht organiseert het Akkerrandenproject.
De werkgroep bestaat uit leden vanuit de LTO, Imkervereniging, IVN, SAAP en de Wildbeheereenheid. Elk jaar weer stimuleren zij agrariërs en particulieren om akkerranden in de gemeente in te zaaien. Naast de werkgroep zaaien ook de agrarische natuurvereniging en de gemeente Aalten akkerranden in.
De patrijs is wel degelijk te redden
Goed nieuws; de patrijs is terug in het landschap. In 3 jaar tijd is het aantal paren binnen het patrijzenproject gegroeid van 3 naar 35 paartjes. Voorheen werd aangenomen dat deze prachtige akkervogel voorgoed uit Nederland zou verdwijnen, maar volgens de initiatiefnemers, Herman Simmelink en Frans ter Bogt, van het project “Samen voor de patrijs” kan de patrijs gered worden. De kruidenrijke akkerranden en graan stoppelvelden bieden naast beschutting en broedplaats ook zaden en insecten voor voeding.
In deze editie doen al weer meer mensen mee dan in de vorige. Ook de gemeente Aalten heeft een stukje grond beschikbaar gesteld.
Een mooi voorbeeld van een burgerinitiatief.