Langzame start
De voorbereidingen voor een nieuw “politiek seizoen”zijn al weer begonnen. De agendacommissie kwam op dinsdag 9 augustus bij elkaar. Dat was een extra vergadering op verzoek van de CDA-fractie. Die wilde graag een extra raadvergadering in augustus om de nieuwe wethouder als opvolger van Erik Luiten te kunnen installeren. De vergadering was snel afgelopen. Vier stemmen voor en drie tegen. Volgens Jos Wessels (CDA) was wethouder zijn een zwaar vak, dat veel tijd kostte. De huidige drie wethouders hadden de afgelopen maanden al het werk van de vierde wethouder erbij gedaan en het zou goed zijn dat de ploeg weer snel compleet zou zijn. Bovendien kon de beoogde wethouder, de heer Nijland uit Angerlo zich dan des te sneller inwerken.
HMV, VVD en de Progressieve Partij vonden dat allemaal niet zo nodig. Zij vonden sowieso de invulling van de vacature niet zo nodig, maar de discussie daarover moet dus in de raad plaatsvinden. En inwerken in deze vakantieperiode kon ook wel vanaf huis, internet en contacten binnen en buiten de fractie. De coalitiepartijen en PvdA volgden de redenatie van CDA, dus er komt op 23 augustus een extra raadvergadering.
Het is jammer dat de CDA-fractie ondanks hun ongelukkige keuzes in het recente verleden waar het wethouders betreft, toch nog altijd denkt dat zij de toon kan zetten en dat GemeenteBelangen en ChristenUnie als coalitiepartijen “om de lieve vrede” altijd maar slaafs volgen. Na de dramatische raadvergadering waar Luiten wegging, zijn er vele uitgestoken handen (ook vanuit de oppositie) geweest richting CDA. Vanuit de fractie van de Progressieve Partij wilden wij graag met de hele raad overleggen wat nu het beste zou zijn. En dat is in ons idee – daar wil ik eerlijk over zijn- niet in de eerste plaats maar weer een vervanging van wethouder Luiten en verdergaan of er niets is gebeurd. Ook HMV en VVD hebben zich in die richting uitgelaten. CDA en coalitiepartijen wilden dat niet. Samenwerken in het belang van de gemeente heeft bij hen een andere inhoud. Dat is jammer, want dat kan zich tegen hen keren, zeker bij de komende verkiezingen.
Snel internet in het buitengebied.
Nadat aanvankelijk het erop leek dat er tempo gemaakt kon worden met de aanleg van glasvezel in het buitengebied, komt er echter letterlijk een kink(je) in de kabel. De kabelaar wil meer tijd. De gemeenten Aalten en Oost-Gelre hebben overleg gevoerd en hebben weer iets van de tijd afgekregen. Hieronder het bericht dat de raad donderdag kreeg:
“Vraagbundeling start maand later in gebied Aalten – Oost Gelre”
CIF heeft ervoor gekozen om de start van de campagne in Aalten & Oost Gelre een maand op te schuiven. De campagne zal i.p.v. eind augustus eind september starten. Reden is dat CIF, ondanks dat er de afgelopen periode op alle fronten veel werk is verzet, meer voorbereidingstijd nodig heeft om uiteindelijk te kunnen investeren in glasvezel in het buitengebied van Aalten & Oost Gelre.
CIF realiseert zich dat ambassadeurs staan te popelen om het gebied in te gaan om hun achterban te overtuigen van het nut & de noodzaak van glasvezel. In diverse agenda’s is hiermee al rekening gehouden gedurende de vakantieperiode. Het is dan ook jammer dat de start van de campagne een maand uitgesteld wordt. Echter is het in ieders belang dat er een goede campagne neergezet wordt en de benodigde deelname van 50% deelname gehaald wordt. Pas dan kan de aanleg van start gaan. Met een maand extra voorbereidingstijd geeft dit CIF de ruimte om zowel de interne organisatie (processen en capaciteit i.v.m. verschillende vraagbundelingen die starten) en de definitieve adressenselectie goed neer te zetten. Bij de adressenselectie wordt bijvoorbeeld onderzocht of ook de bedrijventerreinen en recreatie meegenomen kunnen worden, naast dat de maatwerkadressen (4%) vastgesteld moet worden.
De komende weken worden de laatste puntjes op de ‘i’ gezet om op 29 september te kunnen starten met de inschrijfperiode. Op 19 december hopen we ook meer dan 50% deelname te hebben in het 3e Achterhoekse gebied. Nogmaals vinden we het jammer dat we een maand moeten uitstellen, maar we komen liever goed beslagen ten ijs.
Voor een vitaal platteland is een goede en snelle internetverbinding nu en in de toekomst van groot belang. Laten we daarom hopen en er aan werken dat dit uitstel de belangstelling om aan te sluiten niet vermindert!.