20 oktober – Na een gemeentesecretaris, een burgemeester is het nu de beurt aan een ex-wethouder voor de derde avond in de workshopserie “Gemeentepolitiek” .De inleider op de derde avond is Henk Kok, voormalig wethoudervan o.a. Aalten en Arnhem.
Henk kwam in 1982 in de gemeenteraad van Aalten voor een voorloper van de Progressieve Partij. Hij was in Aalten wethouder in verschillende periodes met in de portefeuille o.a. verkeer, milieu en welzijn. Tot 2010 was Henk wethouder in Winterswijk o.a. op het sociale terrein. Vanaf 2010-2015 had hij een zware klus in Arnhem als wethouder van GroenLinks met o.a. de WMO, maatschappelijke opvang en duurzaamheid in zijn portefeuille. Henk heeft Nederlands gestudeerd en was voor zijn politieke beroepscarrière leraar Nederlands bij Schaersvoorde te Aalten.
Henk neemt ons mee door het zgn. sociale domein. Niets verandert zo snel als het sociale domein. De drie grote wetgevingstrajecten op het gebied van zorg, jeugd en werk zijn afgerond. De afgelopen jaren met heel veel gesteggel over geld, systemen, bevoegdheden. Denk aan acties in de zorg, sociale werkvoorziening en het maatschappelijke ongenoegen over de salarisstructuur. Gemeenten zijn nu meer dan ooit verantwoordelijk. Nog even en 70-75% van de gemeentebegroting wordt ingenomen door jeugdzorg, participatiewet, wet maatschappelijke ondersteuning en nieuwe welzijnswet.
Alles gericht op het zelfredzaam maken en houden van mensen, ook al hebben ze een zetje in de rug nodig. Een constante spanning tussen “eigen kracht”, “mantelzorg” en zorgbehoefte en kwaliteit van leven. Zeker met het oog op de vergrijzing en ontgroening.
Maar door mensen en medewerkers wordt deze gedwongen “zelfredzaamheid” vaak ervaren als een gevolg van ridicule bezuinigingen . Hoe houden we de zorg betaalbaar en het leven leefbaar? Veel wordt geregeld via landelijke wetgeving, maar ook lokaal zijn accenten en keuzes mogelijk.
Vanaf nú gaan we de gevolgen op lokaal niveau merken. Waarin kan een gemeente zich onderscheiden en sterk maken?
Woensdag 26 oktober, Kulturhus Dinxperlo, 19.30 uur, toegang gratis