
Kort en goed: er is teveel plancapaciteit voor woningbouw, vooral ook te veel capaciteit voor verkeerde typen woningen op verkeerde plekken. Het is in het belang van de waarde van het huidige onroerend goed dat er niet teveel leegstand komt (streven is max 2%). Het aantal nieuw te bouwen woningen moet fors omlaag. Van 800 naar 330.
Het College heeft een “stoplichtmodel”ontwikkeld. Plannen in recente bestemmingsplannen kunnen doorgaan: ze staan op groen. Plannen die al een hele tijd mogelijk zijn, maar waar nooit wat gebeurd is (soms nog vanuit de 90-er jaren) komen op rood. Dat betekent: je krijgt een 1,5 jaar tijd om de omgevingsvergunning in te dienen, anders wordt de woningbouwmogelijkheid geschrapt. Een derde categorie is oranje: deze krijgen iets langer de tijd, er vindt overleg plaats.
Hoe reageer je daar nu op? Niet met oogkleppen op en populistisch geschreeuw als “onbetrouwbare overheid pakt woningen af.” Niet met “matswerk”: als mijn plan maar doorgaat. Wel met verstand en vanuit duurzaamheid. Misschien mogen plannen doorgaan als ze super-duurzaam zijn. Misschien als het goedkope sociale woningbouw betreft. Misschien als het kwaliteit toevoegt. Die kant denkt de Progressieve Partij op: vanuit kwaliteit en duurzaamheid.