Doet een minuut stilte voor elke raadvergadering niet een beetje geforceerd aan?
Hieronder een artikel uit het Dagblad van het Noorden waarin beschreven hoe de gemeente Grootegast worstelt met het ambtsgebed. En een zeer gekunstelde oplossingen kiest. Die gekunstelde oplossing is in de late jaren 80 (denk ik) ook in Aalten gekozen. Een minuut (die steeds korter wordt) stilte voor de vergadering. Dit komt op mij steeds geforceerder over. Voor die oplossing was gekozen omdat sommige raadsleden (ook van christelijke huize) persoonlijk moeite hadden met het uitspreken van een voorgekookte tekst die ambtsgebed heette. Daarom werd het moment stilte ingevoerd, waarin een ieder zijn of haar gedachten de vrije loop kan laten. Je ziet dan dat sommige hun ogen dicht doen in iets dat op een gebedshouding lijkt, anderen bestuderen hun schoenpunten, weer anderen doen iets wat op ginnegappen begint te lijken en weer anderen staan erbij alsof er pas iemand is overleden.
Volgens mij zijn de komst van een nieuwe burgemeester, de verhuizing naar een nieuwe raadzaal en het nadenken over een nieuwe vergaderorde prima redenen om te stoppen met dit geforceerde moment.
Het ambtsgebed wordt losgekoppeld van de raadsvergadering in Grootegast.
Dinsdagavond buigt de raad zich over het voorstel dat door een raadsmeerderheid is opgesteld in samenspraak met de griffier. Aanvoerder Ytsen van der Velde van de grootste oppositiefractie VZ2000 spreekt van een ‘vreemd en gekunsteld’ voorstel. Als er geen inhoudelijke wijzigingen komen, stemt zijn vierkoppige fractie tegen.
Niet verstek laten gaan
Op aandrang van de niet-confessionele raadsfracties wordt het ambtsgebed voortaan losgekoppeld van de raadsvergadering. Meteen om acht uur ’s avonds spreekt PvdA-burgemeester Ard van der Tuuk straks het gebed uit. Uitgangspunt is dat alle raadsleden – ook degenen die principiële bezwaren hebben – hierbij aanwezig zijn. Om te voorkomen dat niemand verstek laat gaan, is afgesproken dat het ambtsgebed wordt gevolgd door mededelingen van de griffier aan de raad. Aansluitend begint dan de raadsvergadering.
De mededelingen door de griffier horen onderdeel te zijn van de raadsvergadering, meent Van der Velde. Hij vindt dat er nadrukkelijk een pauze moet zitten tussen het uitspreken van de ambtsverklaring en de aftrap van de raadsvergadering. ,,Zoals het voorstel nu luidt, verandert er niks ten opzichte van de huidige situatie. Van een nadrukkelijke scheiding tussen kerk en staat is geen sprake. En daar was het ons als gezamenlijke oppositiefracties om te doen.’’
Scheiding tussen gebed en vergadering
Van der Velde vindt het geen goed idee om burgemeester Van der Tuuk de ambtsverklaring te laten uitspreken: ,,Van hem weten we dat hij niet voor 100 procent achter het ambtsgebed staat. Waarom wordt het gebed niet bij toerbeurt uitgesproken door een raadslid dat voorstander is? Ik denk dat het ambtsgebed hierdoor inhoudelijk aan waarde wint.’’
VVD-voorman Gert van Werven die tot voor kort helemaal af wilde van het ambtsgebed, kan met het huidige voorstel leven ,,mits er een duidelijke scheiding komt tussen ambtsgebed en raadsvergadering’’.
Deel deze inhoud