Valse start voor energieneutrale Achterhoek in Winterswijk?

1 april – In Winterswijk is men bezig met een energievisie. Ook daar wil het gemeentebestuur op een gegeven moment energie-neutraal zijn. Daarom is er gekeken naar de mogelijke plaatsing van windmolens in de gemeente. Opvallend is dat de mogelijke plaatsen zich aan de randen van de gemeente bevinden. Zo ook in Miste/Corle en/of langs de Goordiek. Donderdag was er een hoorzitting over deze energievisie, maar die ging begrijpelijkerwijs vooral over de plaatsing van die windmolens. 
 
Er is een heleboel over te zeggen, maar wat vreemd is dat –voor zover bekend – de directe buren, zoals de gemeente Aalten niet op de hoogte is gesteld.  Als we in de Achterhoek echt willen samenwerken, dan zal toch dit soort informatie met de buurgemeente en liefst raad en allerlei andere belangenverenigingen gedeeld moeten worden. Duidelijkheid is hier gewenst. In elk geval  heeft de fractie maar vast wat vragen neergelegd bij het college:
 
1.Is de gemeente Aalten officieel op de hoogte gesteld van deze concept-energievisie en is de gemeente/college uitgenodigd voor de informatie-avond.(En aanwezig geweest?)
2.Is het college anderszins op de hoogte gebracht van de genoemde visie en het mogelijke zoekgebied voor windenergie.
3.Indien het College op de hoogte was van deze visie/uitnodiging voor de informatie-avond, is deze dan gedeeld met relevante partijen (buurtbelangen e.d). 
4.Indien het College niet (officieel) op de hoogte is/was van deze plannen en concept-visie, is het College het dan met ons eens dat dat eigenlijk wel had gemoeten in een regio die zegt te willen samenwerken ook op energiegebied?
5.Kan het College binnen de regio bevorderen dat dit soort ontwikkelingen in de Achterhoekse gemeenten altijd gedeeld worden met die Achterhoekse gemeenten.
6.Is het College bereid te bevorderen dat de energieneutraliteit c.q. de klimaatneutraliteit een Achterhoekse collectieve verantwoordelijkheid is en  niet die van alleen individuele gemeenten, wat impliceert dat op dit dossier intensief wordt samengewerkt?
 
De Progressieve Partij is een echt groene partij. Maatregelen tegen klimaatverandering zijn bijzonder hard nodig. Winterswijk heeft een uitstekende  duurzaamheidsnota gemaakt. Onder deze link is veel te lezen. https://www.winterswijk.nl/Inwoners_website/Duurzame_energie/Documenten_en_presentaties_Energievisie_Winterswijk
De lasten van klimaatverandering moeten samen gedragen worden. Daarom pleiten wij voor Achterhoekse samenwerking; ook op het gebied van plaatsing van zonnepanelen en windmolens.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *