Wie controleert de afspraken rond energiebesparing?

12 augustus – Naar aanleiding van een bericht over de “zelfbenoemde Raadscommissie” die zich wil buigen over de gevolgen van de energietransitie kwam deze hele commissie op bezoek. Vanwege de uitblijvende zwoele zomeravonden dit keer in de gezellige ruimte van “De Borghman” in Bredevoort.  Het is heel goed dat er een soort burgerinitiatief ontstaat dat niet wil afwachten, maar wil werken aan enrgietransitie en vooral ook –besparing.  Het is verleidelijk om dan alle maatregelen die mogelijk zijn na te lopen en vervolgens de “ja maars” daartegen weer te formuleren, maar het gaat nu toch nog vaak om bewustwording, financieel voordeel en samenwerking. Bijvoorbeeld het van de grond trekken van een project “postcoderoos” in Bredevoort zou een mooi begin zijn. In de prestatieafspraken met de Woonplaats staan ook beloftes op het gebied van energiebesparing en energiezuinig bouwen. Dat zou een taak van de raad kunnen zijn om deze te controleren en College en Woonplaats op aan te spreken. Kortom ook deze “terrasavond” leverde weer “huiswerk voor de politiek” op:  hoe worden de energie-afspraken met de Woonplaats nageleefd.  Ook van deze kant een oproep om dit burgerinitiatief te versterken.

De fractie stelde de vraag wie de afspraken met de Woonplaats controleert. Hier het antwoord:

De afspraken over 2017 worden begin 2018 geëvalueerd. 
Dat wordt in 1e instantie breed ambtelijk gedaan samen met de huurdersvereniging. Dat zal dan eerst bestuurlijk met College, directie De Woonplaats en Huurdersverenigingen worden besproken en vastgesteld. 
Ik verwacht dat we daarna de Raad via een Raadsmededeling informeren over het resultaat over 2017. Kan zijn dat de lokale woonagenda aanpassing nodig heeft.
De afspraken voor 2018 gaan we dit najaar uitonderhandelen en de geplande ondertekening is 11 december. Daarna komt het via een Raadsmededeling naar de Raad.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *