Naar een nieuwe vorm van besturen (5) De belangrijkste vraag: En de burgers dan?
Die krijgen op verschillende momenten meer gelegenheden “greep” op het beleid in hun eigen gemeente. Dat begint bij de opstelling en iedere herijking van de gemeentelijke visie. Vervolgens natuurlijk bij de verkiezingen in de meer traditionele betrokkenheid als kiezer. Ook kan een raad ervoor kiezen het raadsakkoord nog eens te laten toetsen, hoewel dat niet noodzakelijk is. Maar de grootste participatie moet toch plaatsvinden bij het tot stand komen van beleid. Een college dat participatie serieus neemt, zal al bij het maken van het collegeprogramma nadenken over de niveaus en typen van participatie die bij de onderscheiden probleemgebieden ingezet kan worden. Maar zeker bij de aanloop naar een raadsvoorstel zal gedefinieerd worden hoe participatie toegepast zal worden. Hier zal participatie soms een zeer grote rol spelen , maar soms ook een kleine tot geen rol en alle varianten daar tussenin. Dat is afhankelijk van het onderwerp. In het raadsvoorstel kan ook een paragraaf “verantwoording participatie” worden opgenomen hoe dit een rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van het voorstel. Verder kan het zijn dat raden/colleges kiezen voor zaken als een burgerbudget, burgerjury enz. Deze verandering in benaderingswijze van en samenwerking met alle stakeholders van een bepaald beleid, vinden wij ook enorm van belang, maar er zijn andere D1000 initiatieven die zich daar mee bezig houden en we werken dat thema hier dus verder niet uit. Uiteindelijk is het doel van deze opzet de kwalijke kanten van het huidige model te elimineren waardoor -zo is onze stellige overtuiging- de kwaliteit van zowel plan- als besluitvorming sterk zal toenemen.
Bovenstaande ideeën of delen ervan worden onderschreven door vele mensen en deskundigen uit het openbaar bestuur en de gemeentepolitiek. Natuurlijk hoeft niet alles één op één overgenomen te worden. Maar ik ben er van overtuigd dat wanneer de gemeenteraad niet moderniseert, wanneer de burgers niet meer invloed krijgen, wanneer de machtsverhoudingen blijven zoals ze zijn waarin een heel klein groepje leden van politieke partijen de dienst uitmaakt, dat dan binnen 10 jaar het gemeentebestuur van 0 en generlei waarde meer zal zijn.
Ik ben van plan deze ideeën samen met andere partijen en fracties voor te leggen aan de gemeenteraad in oude of nieuwe samenstelling en te bezien of wij in Aalten ook rijp zijn voor bestuurlijke vernieuwing en modernisering.
Reageren? Joop.wikkerink@progressieve-partij.nl