30 september – Over een half jaar vinden de verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. Daarna beginnen de onderhandelingen over een college. De Progressieve Partij heeft de andere partijen in de gemeente Aalten opgeroepen om dit anders aan te pakken. En daar nu al over na te denken.
De PP wijst de partijen op het initiatief van de D1000, een groep van 750 gemeentebestuurders die in 2015 hebben nagedacht over bestuurlijke vernieuwing. Dit alles omdat de wereld om ons heen zeer snel verandert en het bestuur zal moeten meeveranderen om niet haar democratische legitimiteit te verliezen.
Het initiatief van deze D1000 is vastgelegd in een manifest getiteld “Weg met het coalitieakkoord”. Hierin wordt een pleidooi gevoerd om niet met dichtgetimmerde akkoorden te werken. Er moet een raadsagenda komen voor de komende vier jaar, opgesteld met grote inbreng van de bevolking. De gesprekken over de “toekomst van Aalten in 2025” passen hier perfect in. Een niet-perse-partijgebonden college van deskundigen gaat dit raadsprogramma stapje voor stapje uitvoeren.
De Progressieve Partij nodigt andere partijen uit in de komende maanden hierover te overleggen.
Er zijn nog drie belangrijke redenen om het gesprek hierover nu aan te gaan. Zoals het er nu uitziet komt er eind dit jaar een nieuwe burgemeester. “Het zou mooi zijn als we onder leiding van die nieuwe burgemeester een sprong kunnen maken in een stukje bestuurlijke vernieuwing.
“aldus de ondertekenaar van de brief fractievoorzitter Joop Wikkerink. “We hebben een werkgroep waarin gesproken is om mee te doen aan een scholingsprogramma of gesprekken over het thema “De raad de baas” van het ministerie van BZK. En tenslotte is de planning van de “toekomstvisie” dat deze in de eerste maanden na de verkiezingen door de raad zou moeten worden vastgesteld.” aldus een gedreven Wikkerink.