Het kan dus wel: zon op erf uitkomst voor stoppende boeren

21 april 2018 – Zon op Erf is een plan van de tafel Zon van het GEA met als doel leegstand van agrarische bedrijven tegen te gaan en vrijkomende boerenerven te benutten voor de opwekking van zonne-energie. De schuren worden gesloopt, het asbest gesaneerd en een zonneweide aangelegd. Boerderijen van stoppende agrariërs veranderen op deze manier in zonne-energiecentrales.
 
Doel is stoppende boeren een alternatieve inkomstenbron te geven en verrommeling van het landschap tegen te gaan. Een aantal boerderijen die zijn gestopt of op korte termijn hun bedrijf beëindigen, hebben zich aangemeld voor een pilot. De pilot is door Agem (Achterhoekse groene energiemaatschappij) uitgevoerd. In deze pilot zijn de bedrijven beoordeeld op de bedrijfsmatige haalbaarheid. De pilot is afgerond. De uitkomsten van de pilot laten kansen zien maar ook een aantal drempels, waaronder de lange terugverdientijd, de onzekerheid over subsidieverlening uit de SDE+ en de wijziging van de bestemming.
 
Stimuleringsfonds opgericht
Om vijf demonstratieprojecten te kunnen uitvoeren is er aan de provincie gevraagd om een stimuleringsfonds op te richten. Met de uitvoering van deze vijf demonstratieprojecten wordt ervaring opgedaan met het verder optimaliseren van een zonnepark waardoor er in de toekomst voor de realisatie van grote aantallen parken voor Zon Op Erf geen of weinig aanvullende stimuleringsgelden nodig zijn.
 
De provincie heeft een half miljoen euro subsidie voor vijf projecten die deelnemen aan de proef Zon op Erf, uitgetrokken. De subsidie is per maart 2018 beschikbaar gesteld. Het eerste zonnepark zal naar verwachting medio 2018 operationeel zijn.
 
2 van de 5 projecten gaan meteen van start. Bij agrariër Leon Masselink in Gendringen wordt circa 3.000 vierkante meter schuren en overige opstallen gesloopt en ongeveer 9.500 vierkante meter zonnepanelen geplaatst. Bij Patrick  Schut in Varsselder wordt circa 4.500 vierkante meter opstallen gesloopt en 11.000 vierkante meter zonnepanelen geplaatst.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *