16 juni – Dinsdag gaf de raad een klap op de nieuwe samenwerkingsstructuur van de Regio Achterhoek. De samenwerking in de regio Achterhoek. Al veel over gesproken. Al veel voorbereid, we moeten een keer beginnen. Maar wij willen wel een paar dingen in de gaten houden. Dat kan via die op te richten Achterhoekraad, waar onze fractie dan met één persoon met drie stemmen in kan gaan zitten:
1.Waar zijn de Achterhoekse burgers in dit voorstel. Die worden vertegenwoordigd via de Achterhoek raad. Wij zouden deze raad de opdracht willen meegeven: zoek die burgers op met themadagen, regiobijeenkomst, omnibusenquêtes. Wij stellen voor dat de Aaltense raadafgevaardigden ook een werkgroep op zich vormen allereerst om de inbreng te stroomlijnen maar maar ook om voorstellen te doen de burgerbetrokkenheid vorm te geven. Democratische legitimatie is altijd een pijnpunt binnen GR’s geweest. Er komt nu een Achterhoek raad tussen, dat is wat, maar het kan beter.
2.Wie betaalt bepaalt. Dat lijkt nu niet zo te zijn. De burger betaalt, maar het bedrijf bepaalt. In de komende twee jaar willen wij dat de kostenverdeling (ook van de organisatie) evenwichtiger verdeeld wordt tussen de drie O’s. Kostenbescheidenheid ook in PR en bijeenkomsten staat voorop.
3.Thematafels. De Achterhoek raad bepaalt samen met de Board de inhoudelijke koers. Dat betekent dat ook de inrichting van de thematafels onderwerp moet zijn in de Achterhoek raad. Als zorg, sociaal domein, armoede e.d. onder PohO sociaal blijft vallen dan willen wij in elk geval dat de onderwerpen energietransitie, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw in de thematafels ingeschoven worden.
4.Samenstelling Board. De benoeming door de Achterhoek raad van de boardleden is een wassen neus. Slikken of stikken. Dus daarom willen wij nu al kwijt dat we liever echte ondernemers, zorgprofessionals en onderwijsmensen in de board hebben dan representanten van organisaties als VNO/NCW of MKB Nederland. En met alle (neven-)functies bekend en openbaar gemaakt, net als gekozen vertegenwoordigers.
5.Terugkoppeling naar de raad. Wij willen snel duidelijkheid over wie er namens Aalten in de Achterhoek raad komen, deze club ook bij elkaar hebben om over bovenstaande punten inbreng te leveren. Een soort raadwerkgroep à la de werkgroep Laborijn.
Conclusie: Dit voorstel is een begin van de structurele samenwerking. We zijn er nog niet en we willen de komende twee jaar gebruiken om al werkende weg de inhoud van de samenwerking te versterken, de burgers erbij te betrekken en de lasten eerlijker te verdelen.