27 januari –Dinsdag 22 januari organiseerde de Progressieve Partij een avond over klimaatadaptatie.
Ronald van Ark, bij het Waterschap verantwoordelijk voor klimaatadaptatie, had een presentatie over “droogte en wateroverlast”. Aan de hand van grafieken en veel voorbeelden schetste hij een beeld van de situatie in de Achterhoek. Om wateroverlast te voorkomen is o.a. bij de Slingeplas een wateropvang gecreëerd, want wanneer het in Duitsland veel regent, kunnen we er hier last van krijgen.
Ook droogte krijgt veel aandacht, zeker na het afgelopen jaar. Het “Deltaplan Zoetwater Oost-Gelderland” maakt plannen om het water beter vast te houden. In 2020 moet er nieuw beleid geformuleerd worden om in 2050 klimaat bestendig te zijn. Daarvoor is het nodig dat elke gemeente in samenwerking met het Waterschap een “stresstest” doet. Daarin beschrijft men waar zich de grootste risico’s bevinden, waarna er maatregelen moeten worden genomen om die risico’s te verkleinen. De vier thema’s van die stresstest zijn: wateroverlast, overstroming, hitte en droogte.
Er wordt met veel organisaties overlegd, o.a. met de agrarische sector. Ze zijn medepartner in de “Vruchtbare Kringloop Achterhoek”, waarbij door ander bodemgebruik er o.a. meer water wordt vastgehouden en er minder uitspoeling van mest is.
Daarna kreeg Laurens Stortelder van de gemeente Aalten de gelegenheid om te vertellen over de riolering van de gemeente. Aan de hand van mooie plaatjes vertelde hij over de maatregelen die de gemeente genomen heeft, en nog steeds neemt, om wateroverlast te voorkomen. Het aanleggen van Wadi’s, het infiltreren van water onder de straten m.b.v. kunststof roosters, aanleg van ondiepe vijvers voor opvang overtollig water en de aanleg van negen “bergbezinkbassins”, om overstort naar de beken zo veel mogelijk te voorkomen, zijn voorbeelden van maatregelen.
Formeel is de gemeente niet verantwoordelijk voor de afvoer van regenwater van particuliere terreinen. Dat wordt wel toegestaan, maar het liefst ziet de gemeente dat opritten zo zijn aangelegd dat het water daar bezinkt. Ook het regenwater via de regenpijp zou eigenlijk in de tuin geïnfiltreerd moeten worden, om overbelasting van het rioolstelsel te voorkomen. Op het Kobus is bij voorbeeld het afvalwater geheel gescheiden van het regenwater.
Enkele andere oplossingen die werden aangedragen waren: meer informatie naar de burgers, parkeerterreinen anders inrichten en veel meer bomen/groen aanplanten.
Een erg informatieve avond, die veel stof tot nadenken geeft. We, politiek en burgers, moeten maatregelen bedenken en nemen om overlast door te veel water of door droogte te voorkomen.