8 januari – Er begint een voorzichtige kentering te komen in het traditionele beeld van “de” nieuwjaarsreceptie. Waar je ook komt: een (of een deel) van het bestuur staat in slagorde opgesteld, na een half uurtje welkom, handjes schudden, beklimt één van hen het podium en vertelt iets wat iedereen al weet of anders ook wel te weten zou komen; meestal duren die verhaaltjes ook te lang; daarna drankjes en hapjes en op huus-an maar weer.
In de omliggende gemeenten probeerde men het anders. Filmpjes, rondetafelgesprekken.
Ook in de gemeente Aalten ging het er iets anders aan toe. Burgemeester Stapelkamp nodigde een paar gasten op het podium uit die iets te vertellen hadden over het afgelopen of toekomstige jaar.
Met een paar korte vragen en antwoorden kreeg je een leuk beeld waar inwoners mee bezig zijn. Zo bestaat de VVNF (zeg maar Oranjevereniging) in Dinxperlo komend jaar 50 jaar, de Farm en Country Fair wordt voor de 25ste keer gehouden en de politiepost Dinxperlo-Suderwick is al zo lang samen dat de Duitse agent vloeiend Nederlands spreekt.
Dat speelde zich allemaal af in het Kulturhus te Dinxperlo waar zo’n 300 inwoners van de gemeente het gemeentebestuur en elkaar “de beste wensen”overbrachten.
Ook de “eremedaille” werd weer uitgereikt. Dat lijkt altijd een beetje een wedstrijdje wie het meeste goede dingen gedaan heeft. Leuk voor degene die in het zonnetje gezet worden, minder leuk dat het een wedstrijdje lijkt met de nummers 1 en 2. Maar het begin van vernieuwing is er. En wat te denken van een gemeentelijke vuurwerkshow op straat op oudejaarsavond in plaats van een nieuwjaarsreceptie in een zaaltje in januari?
Burgemeester over duurzaamheid
De burgemeester was in zijn nieuwjaarstoespraak erg duidelijk over duurzaamheid:
“Volgens 95% van de wetenschappers rijden we richting een ravijn, 5% twijfelt over het bestaan, de diepte en de precieze locatie van dat ravijn. We zullen als mensheid naar mijn mening stevig op de rem moeten gaan staan en ook als lokale samenleving zullen we een steentje moeten bijdragen. Dat gaat schuren, er zullen pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden die onze manier van leven raken. Maar als onze samenleving als één van de meest-ontwikkelde en rijkste samenlevingen het niet kan opbrengen, welke dan wel? En die veranderingen zijn zeker niet allemaal negatief, ze bieden ook kansen voor een leven meer in harmonie met de schepping . Maar ook zijn er kansen voor creatieve ondernemers met visie en lef.
Onder leiding van wethouder Martin Veldhuizen zullen we ons eigen Plan van Aanpak handen en voeten moeten geven. Hoeveel zonneparken en windmolens accepteren we en waar? Hoe gaan we gasloze wijken realiseren? Hoe zorgen we er voor dat iedereen meebeweegt? En wat betekent dit alles voor onze agrarische sector, onze boeren? Wat kunt u zelf doen voor de toekomst van onze planeet en ons nageslacht?”