Nieuwe situatie bij Laborijn. Zorg om kwetsbare doelgroep.

10 januari – Per 1 januari is het definitief. De gemeente Oude IJsselstreek stapt definitief uit de samenwerking tussen de gemeenten Doetinchem, Aalten en Montferland in de gemeenschappelijke regeling Laborijn. Dat was voor wethouder Joop Wikkerink reden om de raadsleden dinsdagavond bij te praten over de recente gebeurtenissen, de huidige situatie en de toekomst.
 
Hij begint te vertellen dat tijdens de nieuwjaarsreceptie van die middag gemeld werd dat gèèn van de personeelsleden in het heftige jaar 2019 “omgevallen was”. En dat in een mooi theater-cabaretstuk ook eindelijk het personeel de gelegenheid kreeg van zich af te bijten. Ze hebben het heel moeilijk gevonden dat er alleen maar over hen gepraat werd en nooit met hen. En dan ook nog negatief over één kam geschoren werden.
Buro Berenschot, De Gelderlander, Hennie Haggeman, #waarisbetty, de Rooie vrouwen. Die kregen allemaal een beurt in het cabaret. Maar ook het Dagelijks bestuur, het MT, directie, gemeenteraden, collega’s. Een prima uitlaatklep.
Ondanks het roerige jaar gaat het eigenlijk niet slecht: het aantal mensen met een participatiewet-uitkering  is naar een laagterecord gedaald, financieel blijft Laborijn binnen de begroting, ondanks kortingen van het Rijk, Wsw-medewerkers kunnen nog steeds gedetacheerd worden. Het plan van aanpak om de organisatie en klantbejegening beter op orde te krijgen loopt.
 
Toch kunnen er nog dingen beter, mensen meer naar duurzame werkplekken, niet maar steeds naar de kleine baantjes, sneller aan het werk en beter begeleid. Joop gaf een overzicht van de hektische laatste weken van het jaar waarin de gemeenteraad van Oude IJsselstreek met slechts een kleine meerderheid voor het uittreden stemde en wethouder Peter van der Wardt voor zichzelf geen andere weg zag dan af te treden.
Voor de gemeente Aalten kijken we nu naar de toekomst. Eerst moet het uittreden van Oude IJsselstreek netjes afgerond worden met als belangrijkste zorgpunten de positie van de kwetsbare Wsw-medewerkers, die in veel gevallen graag op hun huidige werkplek willen blijven. En in de tweede plaats de werknemers die zorg dragen voor hun klanten. Daarna zullen ideeën ontwikkeld worden en plannen gemaakt worden hoe we verder gaan samenwerken.
 
Eén van de raadsleden gaf het treffend aan: het mag toch niet zo zijn dat straks bijvoorbeeld bij het bedrijf Kramp in Varsseveld de gemeente Oude IJsselstreek zelf, het Werkgeversservicepunt West èn SODA en Laborijn op dezelfde dag zich melden om te kijken of er nog werkplekken voor hun doelgroepen zijn. Volgens Joop is dat zelfs tegen de letter en de geest van de wet. Die zegt: bij voorkeur één organisatie met één contactpersoon die de contacten met de werkgevers onderhoudt.
Hoewel Laborijn een gemeenschappelijke regeling is met een Algemeen Bestuur en een dagelijks bestuur en die dus verantwoordelijk zijn, zal in de toekomst waarschijnlijk de raad nog vaker geïnformeerd moeten worden over de stand van zaken. Het gaat immers om de meest kwetsbare inwoners op de arbeidsmarkt.
 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *