Duurzaam Dinxperlo, de eerste stappen!

21 juni – Dat is de titel van de advertentie deze week in De Band (Dinxperlo). Twee voorbeelden. Aan de Kalverweidendijk staan nieuw gebouwde huizen. In 2008 wilden de hele raad èn het college hier nog een varkensstal met 3000 zeugen. Behalve de Progressieve Partij. Aan de andere kant van Dinxperlo: zonnepark De Rietstap. Het eerste concrete resultaat van de constante pleidooien voor duurzaamheid van de Progressieve Partij.
 
De Progressieve Partij betaalt deze  halve pagina zelf. Dat is een duur grapje, maar de fractie wil op deze manier ook de lokale media steunen die het op dit moment vanwege wegvallende advertentie-inkomsten moeilijk heeft. En ook wil de fractie op deze manier de inwoners van de gemeente Aalten informeren en verantwoording afleggen van haar werk en standpunten. Prominent weer terug is “Pietje Progressief”. Het stripfiguurtje bedacht door tekenaar Henk van der Luijt. In deze advertentie “zit” Pietje Progressief met zijn trouwe viervoeter aan de Kalverweidendijk  te Dinxperlo. Op de plek waar een flinke uitbreiding van een varkensstal zou komen. Dankzij vasthoudendheid van buurt en actiegroep, gesteund door de Progressieve Partij in de raad, staan er huizen in plaats van stallen.
 
Ondertussen aan de Kalverweidendijk
Hoe anders zou de Kalverweidendijk in Dinxperlo eruit zien als 10 jaar geleden de buurt niet aan de bel getrokken had. Het toenmalige college en de meerderheid van de raad wilden daar een varkensstal toestaan met 3000 zeugen. Op 250 meter van de huizen!. Buurt, gesteund door de Progressieve Partij in de raad kwam in verzet. En nu staan er duurzame huizen onder architectuur.
 
In de advertentie de de Progressieve Partij plaatste in De Band kijkt de partij terug met één van de actievoerders. Het bleek dat de gebruikte metingen en aannames van geuroverlast discutabel waren. Zelfs zodanig dat “Wageningen” eigenlijk een excuus  logisch zou vinden. Economische omstandigheden veranderden, de initiatiefnemer werd prominent lid van de nieuwe boerenpartij HMV, er begon een schimmig spel van ruilen van bouwrechten op diverse plekken en de buurt liet samen met o.a. Milieudefensie van zich horen. De spanningen liepen op tussen boer en buurt. Opeens kwam er een plan van een projectontwikkelaar van 14 dure huizen. Weinig belangstelling midden in de kredietcrisis, dus projectontwikkelaar door de achterdeur af. Uiteindelijk ontstaan er 5 bouwkavels waar nu duurzaam gebouwde huizen staan. De boer stopt en de oude stallen worden afgebroken. Mede dankzij het verzet vanuit de buurt buiten de raadzaal en van de Progressieve Partij binnen de raad. 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *