25 oktober – In de regio wordt erg veel ingezet op smart industry en innovatie. Dat is allemaal gericht op technische innovaties. Maar de sociale innovatie is zeer zeker ook van belang en lijkt een wat ondergeschoven kindje. Vandaar dat de thematafel “Onderwijs en Arbeidsmarkt” een speerpuntgroepje gevormd heeft op dit thema.En vrijdag waren we in Teams in contact met enkele bevlogen mensen op dit onderwerp.
Sociale innovatie is actueel. Wie had een jaar geleden ooit gedacht dat we veel overleggen zouden per Teams en Zoom? Digitaal onderwijs? Het kabinet heeft zelfs de SER om een advies gevraagd. De rapporteur op dit advies bij de SER is gevraagd toe te treden tot dit groepje, sinds vrijdag “ambassadeurs-denktank” geheten.
En wat interessant is de voorzitter van de SER-werkgroep is een echte Achterhoekse ondernemer Fried Kaanen van Bosch Scharnieren uit Doetinchem. Ook hij maakt deel uit van onze “ambassadeurs-denktank”. Hij heeft in zijn bedrijf al andere samenwerkingsvormen en productiepanels ingevoerd. Dat leidde tot betere processen, gemotiveerder werknemers, innovatiever ideeën en aan het eind van de dag tot betere productiviteit. Waarom moeten wij in de Achterhoek met sociale innovatie en een leercultuur aan de gang? Dat heeft simpel te maken met de werking van onze arbeidsmarkt. We voorzien tekorten op enkele gebieden. Bijvoorbeeld in de zorg. Daar zal anders gewerkt moeten gaan worden. Bijvoorbeeld in de techniek. Daar zal ook anders naar scholing gekeken moeten worden: bedrijven moeten hun kennis via scholen doorgeven. Modulaire en hybride onderwijsprogramma’s. Leermeesters in bedrijven moeten leren leren en weten hoe jonge mensen leren.
Samenwerken is gebaseerd op communicatie: hoe doe je dat met diverse culturen op de werkvloer. Dus om de arbeidsmarkt in de toekomst beter te laten functioneren moeten we niet alleen kijken naar technische innovaties, maar zeker ook naar sociale en organisatorische innovaties. Die urgentie wordt nog niet overal gevoeld. En corona bracht sommigen met één klap in de werkelijkheid: ja er moet anders gewerkt worden, we moeten ons aanpassen aan de nieuwe omstandigheden; in elke organisatie.
Daar gaat die ambassadeursdenktank mee aan de slag. Je hoort van hen. En als er mensen zijn die hier ideeën en best practices over hebben: meld ze. We zetten ze zo op de lijst van de SER. Ter inspiratie kijk op www.nieuworganiseren.nu (opgezet o.a. door Ben Kuiken, auteur van het boek “De laatste manager”.)