7 november – – In de serie PP-advertentie-nieuwsbrieven als steun aan de lokale media komt deze week jongerenhuisvesting aan bod. Er zijn diverse creatieve mogelijkheden om het aantal betaalbare starterswoningen uit te breiden. Want ook jongeren met een laag inkomen hebben recht op wonen! Deze woningen kunnen het best gebouwd worden op gemeentegrond. Bijvoorbeeld terrein de Wegwijzer in Dinxperlo. De bestaande gebouwenvoorraad moet ook beter benut. Zoals: wonen boven winkels, splitsen van grote woningen, leegstaande bedrijfspanden ombouwen naar woningen. “En misschien weer in ere herstellen van kamerverhuur”, aldus de progressieven.
Meten is weten, jongeren zelf aan het roer.
Als het om woningbouw gaat zijn er altijd veel verschillende beelden. En vooral aannames wat anderen willen. Corona wordt nu opeens aangevoerd als reden voor een bescheiden vestigingsoverschot. Niemand is daar naar gevraagd. Vandaar dat Progressieve Partij het jongereninitiatief Starterswoning Achterhoek ondersteunt. Laat jongeren zich nu zelf organiseren, aangeven wat hun wensen maar ook mogelijkheden zijn en baseer dan daarop het beleid.
Wat is Starterswoning .Achterhoek?
Starterswoning Achterhoek is een informele organisatie die opgezet is door de Achterhoekse jongeren Casper Toebes, Casper Sonderen en Tycho Geurkink. Casper Toebes is een voormalig Bouwkunde en hedendaags Built Environment student met verstand van woningen, Casper Sonderen werkt voor de Grenzhoppers in Winterswijk en is voor jongeren actief binnen de politiek en Tycho Geurkink werkt voor de Grenzhoppers en Innovatiehub Achterhoek.
“Wij drieën merkten net als velen op dat de Achterhoekse jongeren uit de regio vertrekken. Deze trend is al jaren gaande en oplossingen liggen niet voor de hand. We realiseerden ons dat er verschillende pogingen gedaan waren om de woonwensen van jongeren in kaart te brengen, maar dat dit tot op heden nog niet tot duidelijke resultaten heeft geleid. We kwamen op het idee om een grootschalig en Achterhoek-breed onderzoek op te zetten naar de woonwensen van jongeren die in de Achterhoek willen wonen. Om jongeren hier te houden is het immers essentieel om te weten waar ze naar op zoek zijn”, aldus de initiatiefnemers.
Het doel van deze informele organisatie is dan ook om informatie in te winnen over de woonwensen van jongeren en met die informatie organisaties en gemeenten te helpen met het behouden van jongeren in de regio. “ Met ons drieën hebben we een groot netwerk dat we kunnen bereiken om het onderzoek te verspreiden en in te laten vullen. De enquête die we opgesteld hebben is dan ook inmiddels al door bijna 300 jongeren ingevuld, een aantal dat nog oploopt.”
Kijk op faceboook @Starterswoning.Achterhoek en vul de vragenlijst in.