26 december – De Rijksoverheid wil richting “kringlooplandbouw”. In 2030 moet elke boer in een kringloop werken. De provincie Gelderland stelt komend jaar 16 miljoen beschikbaar voor begeleiding en omschakeling van traditionele naar kringlooplandbouw.
Kringlooplandbouw is een vorm van duurzame landbouw waarbij de kringloop van stoffen gesloten is. Al het voer wordt op het bedrijf of in de buurt geproduceerd en de mest wordt daar ook weer benut. De boer gebruikt alleen restproducten van de voedselindustrie; geen producten uit andere werelddelen. Supermarkten betalen een eerlijke prijs. Dus: meer grondgebonden, minder intensieve landbouw, minder landbouwdieren.
Hervormingen in de landbouw broodnodig.
In de laatste advertorial van dit jaar van de Progressieve Partij pleit deze groene partij voor grootschalige hervormingen in de huidige landbouw-structuur. Kringlooplandbouw en natuurinclusieve landbouw zijn noodzakelijke stappen in de verbetering en herstel van biodiversiteit en natuur. Ook wat minder verdergaande boereninitiatieven als “Vruchtbare kringloop” en “Kunstmestvrije Achterhoek” zijn stapjes in de goede richting. Echter ze gaan nog steeds uit van een zo hoog mogelijke bulkproductie voor export.
Mooie initiatieven in gemeente Aalten
PP-fractie-woordvoerder Bert Weevers: “Wij zien dat veel boeren ook anders willen produceren. Het systeem zit hen echter gruwelijk in de weg. We zien mooie initiatieven ontstaan die rekening houden met natuurherstel en biodiversiteit. Bijvoorbeeld korte ketens door verkoop aan huis, boeren die rechtsreeks aan Jumbo Aalten leveren; het label “Zonvarken” uit de Heurne of het “Beter Leven keurmerk”. “Maar banken, het agro-industriële complex, hun eigen organisaties en de traditionele boerenpolitiek, zijn nog moeilijk te bewegen richting een meer natuurinclusieve landbouw. Dat is jammer, omdat het de enige redding is van landbouw in Nederland. Op een gegeven moment keert de wal het schip. Gelukkig zien steeds meer boeren dat ook in.”
Beleid niet in belang van natuur en boeren.
Weevers: “Groene partijen als PP worden nogal eens door bijv. de rechts-conservatieve partijen geframed als boer-onvriendelijk”. “Dat is volkomen onterecht. Kijk naar de geschiedenis van bijvoorbeeld het stikstofprobleem. Dat is al tientallen jaren geleden erkend als groot probleem. In 1994 heeft Europa de Habitatrichtlijn vastgesteld om natuurgebieden te beschermen. En wat hebben de grote landelijke partijen in Nederland gedaan? Halfslachtige regels doorvoeren zoals de PAS die vervolgens juridisch niet houdbaar blijken. Daarmee hebben ze feitelijk de natuur én de boeren in de kou laten staan omdat de problemen alleen maar groter worden. Rechts-conservatieve partijen staan steeds weer op de rem om noodzakelijke vernieuwing door te voeren. Ze kijken weg van èchte structurele veranderingen en laten de boeren met de problemen zitten. Dat is pas boer-onvriendelijk en een doodlopende weg.”
Veel boeren willen wel anders.
Weevers: “Wij hebben als partij veel contact met boeren die anders willen. Wij pleiten al jaren voor meer evenwicht tussen productie, natuur, biodiversiteit èn een redelijk inkomen voor de boer. We dragen alternatieven aan, doen voorstellen. In 2016 diende de Progressieve Partij al een motie in om natuurinclusieve landbouw te stimuleren. Alle andere partijen verwierpen toen die motie. In 2020 is kringlooplandbouw speerpunt van het kabinet en stelt de provincie 16 miljoen beschikbaar voor de omvorming van traditioneel naar kringloop. Het kan snel gaan. Laten we nu in Aalten niet weer op de rem gaan staan.”
Archieffoto van de zeer drukbezochte PP-excursie maar een boerenbedrijf in De Heurne deze zomer. Van de biologische melk van de Jersey-koeien wordt Aurorakaas gemaakt in de regio.