21 februari – Afgelopen week “bezocht” raadslid Bert Weevers maar liefst drie avonden over het klimaat en duurzaamheid. Hij verwonderde zich over hier en daar het gebrek aan urgentiebesef en de eenzijdige orientatie op “geen windmolens in mijn achtertuin”.
RES-avond voor bewoners 11 februari
Op deze avond konden inwoners hun mening geen over een 8-tal mogelijke strategieën om het doel van 1,35 TWh aan duurzame energie in de regio op te wekken. Jammer was dat het bijna niet over die 8 strategieën ging, maar dat er vooral werd geageerd TEGEN windmolens. Insprekers waren wit, bijna allemaal man en op leeftijd. Slechts een enkeling had het over de noodzaak van de energietransitie, maar dit werd volledig ondergesneeuwd door bozige –en soms zeer ongenuanceerde – tegengeluiden.
RES-systeemefficiency 16 februari
Dit was een informatieavond voor politici. Het huidige stroomnetwerk is beperkt in staat om grootschalige duurzame energie te verwerken, te transporteren. Keuzes in de regionale energiestrategie hebben invloed op de investeringsplannen van Liander en omgekeerd. Die keuzes gaan over o.a. snelheid, over wind of zon, over clustering of spreiding van duurzame energie. Ook hier veel ‘mensen met ervaring’ maar geen discussie meer over ernst van de situatie, ook niet over de noodzaak van windenergie. Iedereen die zich een beetje heeft verdiept in de materie weet dat dat moet. Wel vragen over hoe het precies zit met dat net en die onderstations, over haalbaarheid van een en ander. Conclusie: 1,35 TWh in 2020 kan qua netaanpassingen mits in de RES heldere keuzes worden gemaakt en de gemeenteraden verstandige besluiten nemen (want zij besluiten uiteindelijk, m.n. ook over de realisatie!).
Klimaatdebat van Jongeren Milieu Actief, 18 februari: “de toekomst aan het woord”.
JMA bestaat uit de jongerenafdelingen van de partijen CU, D66, PvdA, SP, GL en PvdD. Zij hebben samen een ‘Klimaatmanifest’ uitgegeven en proberen binnen hun moederpartij klimaat hoger op de agenda te krijgen. Allemaal jongeren dus: “de toekomst aan het woord”. De avond was verdeeld in drie delen: economie, landbouw en klimaatracisme. De urgentie was voelbaar in bijna elk woord dat werd gesproken. En niet alleen werd er gedebatteerd over alles wat er verkeerd is in de huidige maatschappij, er werden ook concrete oplossingen aangedragen. Het elan werd versterkt door de volop aanwezige kennis.
Terugkijken kan hier.
Voor mij leidden de drie avonden tot een versterking van mijn overtuiging dat we snel door moeten én kunnen met de energietransitie. En ja, het landschap verandert, maar dat doet het al eeuwen. De noodzaak van grootschalige duurzame energie is zo groot dat we dat ook nu maar moeten accepteren. Zo lelijk zijn die windmolens nou ook weer niet. En misschien gaan we nog wel van ze houden. Zie ook onze vorige nummers van Progressief Nieuws.
Het is wel jammer dat jongeren lokaal en regionaal de formele politieke (inspraak-) kanalen mijden. Nu lijkt het alsof er alleen maar weerstand is tegen windmolens en zonneparken, terwijl dat slechts van een beperkte, maar luidruchtige groep komt. Toekomstige generaties hebben nog in het geheel geen stem. Maar hun belang is duidelijk. Laten we dus als politici de rug recht houden en kiezen voor de toekomst!
(Bert Weevers)