13 juni – Eén van de onderwerpen van de Oordeelsvormende Vergadering van afgelopen dinsdag was het “Beleidskader Gemeenschapshuizen 2021”. Deze kadernota was een vervolg op het rapport van de Rekenkamercommissie over gemeenschapshuizen uit 2017 en het Raadsprogramma 2018-2022.
Er zijn diverse gesprekken gevoerd met de gemeenschapshuizen, maar door corona duurde het allemaal wat langer dan gepland. Uiteindelijk is de nota klaar, inclusief de verwerkte reacties van diverse besturen.
Eigen verantwoordelijkheid
Enkele conclusies uit de kadernota zijn:
De gemeenschapshuizen willen zelfstandig blijven.
•De gemeente wil hen steunen met het maken van een dorpsplan of een dorpshuisplan.
•Men wil wel samenwerken, ondanks de grote verscheidenheid in accommodaties, hiervoor is het Platform Aalten opgericht, met steun van de gemeente en Figulus.
•Er kan niet genoeg geld gereserveerd worden voor groot onderhoud. Na het maken van een “Meerjaren Onderhouds Plan” (MOP) voor 10-15 jaar, is er een mogelijkheid tot (gedeeltelijke) gemeentelijke steun.
•Er kan/moet een verschuiving komen naar “sociaal maatschappelijke activiteiten”, om de sociale samenhang in die gemeenschap te versterken. De gemeente steunt via een convenant deze activiteiten.
Subsidies
Enkele insprekers tijdens de Beeldvormende Vergadering en ook enkele partijen pleitten voor een vast aanspreekpunt voor het aanvragen van subsidies. Echter, bij de gemeente is hiervoor geen ruimte qua menskracht en financiën. De deskundigheid zit bij Figulus, de Vereniging van Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) en bij de Aaltense Uitdaging. Alle drie worden ze (mede)gefinancierd door de gemeente Aalten.
Dit is een kadernota waar de gemeenschapshuizen mee voorruit en mee aan het werk kunnen. De precieze uitwerking komt in de nieuwe Algemene Subsidie Verordening van komend najaar.
Gerrit Stronks