Aalten blaast behoorlijk partijtje mee in regio

13 juni – Afgelopen dinsdag was er een oordeelsvorming over de begroting en jaarverslagen van drie gemeenschappelijke regelingen. Te weten de GGD, VNOG en Regio Achterhoek. De GGD is de organisatie rondom gezondheidsvraagstukken. Op dit moment volop bezig met de vaccinaties tegen Corona. Hiervoor is de organisatie enorm groter geworden. De kosten worden overigens doorbelast aan het Rijk, in 2020 ruim 12 miljoen alleen voor de taken op het gebied van Corona (o.a. teststraten). Neemt niet weg dat ook dankzij de pandemie is gebleken dat we moeten kijken of de huidige schaal en taken wel passen bij de GGD. Vandaar dat ze bezig zijn met een takendiscussie. Deze is echter nog niet afgerond. In de loop van dit jaar volgt hierover uitsluitsel. De Progressieve fractie volgt dit op de voet en is benieuwd naar de uitkomsten.
 
De VNOG (veiligheidsregio) is in rustiger vaarwater gekomen, in 2019 en 2020 lag de focus vanuit de raad op positie van de brandweerposten in Dinxperlo en Aalten. Gelukkig heeft de raad het beleid kunnen bijdraaien en de burgemeester heeft de opdracht die hij meekreeg goed uitgevoerd. De VNOG had een mooi positief resultaat, enerzijds omdat door Corona opleidingen niet doorgingen en anderzijds door nog niet geheel ingevulde vacatures. De VNOG is ook druk geweest met de Corona pandemie (hier zie je dan ook overlap met taken bij bijvoorbeeld de GGD). Nu wordt het langzaam aan weer business as usual. 
 
De regio Achterhoek is actief in Den Haag en met projecten gezamenlijk met de drie O’s en de Achterhoekse gemeenten. Dit zijn gezamenlijke taken voornamelijk op gebied van Economie, Ruimte en Gezondheidszorg. De projecten zijn heel divers, een project is bijvoorbeeld de omvorming van de Kattenberg voor de doelgroep partner met demente partner. Maar denk ook aan de Uuthuuskes en de Achterhoekse Wooncoöperatie. En daarnaast de gezamenlijke inkoop van WMO en Jeugdzorg, vakkundig voorgezeten door onze wethouder Joop Wikkerink, gezien de vele kikkers een behoorlijke prestatie. Voor meer info kijk hier 
 
Tot slot, bij gemeenschappelijke regelingen (GR) is de invloed van de gemeenteraad beperkt. De raad mag een zienswijze geven, maar het bestuur bestaande uit wethouders en burgemeesters (afhankelijk van welke GR) nemen de besluiten. Door de grote schaal van GGD en VNOG is de invloed nog beperkter en vergt het veel lobby werk. De Regio Achterhoek is met 8 deelnemers beperkter en daar is onze invloed groter. Mooi om te vernemen dat dit Progressieve college een voortrekkersrol (in tegenstelling tot het verleden) heeft in de regio aldus het college van gedeputeerden van de provincie Gelderland. Een mooi compliment. De vraag bij mij is dan: komt dat door de deelname van de Progressieve Partij aan dit college of niet, dit mag u zelf invullen…..
 
Guido Uland
Fractievoorzitter 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *