21 september – In de raadvergadering van 21 september werd het RES 1.0 unaniem aangenomen. In deze energiestrategie wordt op Achterhoeks niveau een “bod” gedaan aan het Rijk hoeveel duurzame opwek we in de Achterhoek gaan realiseren. En hoe we dat netjes verdelen tussen de gemeenten. Wààr dan precies zonneparken en windmolens komen is aan de afzonderlijke gemeenten.
Dàt er snel werk gemaakt moet worden van duurzame opwek is van levensbelang voor onze kinderen, kleinkinderen en ongeborernen, aldus PP-woordvoerder Bert Weevers. Onderstaand verhaal leverde hem “de originaliteitsprijs” van de burgmeester op.
“Ik ga het niet hebben over overstromingen, bosbranden, orkanen en regen ipv sneeuw op Groenland. Hoewel het best wel beangstigend is om bijv. over dat laatste wat dieper door te denken.
Ik wil me beperken tot de RES. Ik zie RES1.0 als de eerste stappen van een baby die leert lopen. Met vallen en weer opstaan. Het is een beetje een ‘wiebelig proces’.
Maar uiteindelijk lukt het. En dan gaat het snel : na een tijdje kan er zelfs hard worden gelopen.
Zo moet het ook gaan met de energietransitie.
We zullen nog best eens ons hoofd stoten, maar net als die babylaten we ons daardoor niet uit het veld slaan. We zitten in een ongelooflijk leerproces. Niet alleen wij als politici, maar als gehele samenleving.Daarom zijn we enorm voorstander van een burgerraad, die meedenkt en ons adviseert over vervolgstappen.
Terugkijkend kun je zeggen dat we tot 2013 in ons wiegje hebben liggen slapen. Met het Akkoord van Groenlo zijn we begonnen met rondkruipen. Iedereen was vertederd door de mooie geluidjes die de Achterhoekse gemeenten toen maakten: “energieneutraal in 2030”. Oh ah, hoor eens, wat lief! Maar echte beweging kwam nog niet van de grond.
Met de RES1.0 maken we nu als regio onze eerste gezamenlijke stapjes. Nog steeds wat wankelend, wankelmoedig zelfs. Maar het is een nieuw begin.
Ik hoop dat we snel leren hardlopen. Want dat is nodig. In Aalten gebruiken we nu zo’n 500 GWh aan fossiele energie. De 88 GWh aan windenergie uit RES1.0 is dus een klein, eerstestapje. PP vindt ook dat we verder moeten kijken dan de RES. Het gaat niet primair om energie, maar om klimaat. Dat betekent dat ook andere sectoren dan grootschalige duurzame energie (RES), dan de gebouwde omgeving (AvG) en ook overige broeikasgassen naast de CO2 moeten worden meegenomen.
En voor de duidelijkheid: er zitomkering van rollen in de vergelijking tussen baby en RES.
Het zijn nu niet de ouderen die vertederd en trotskijken hoe de jonkies leren lopen. Het zijn onze kinderen, kleinkinderen en zelfs nog ongeborenen die gaan ervaren hoe wij, oudere generatie, nu leren om die transitie vorm en inhoud te geven. Ik hoop dat we hun trots gaan verdienen door snel de volgende stappen te zetten.”