Hoe organiseert Aalten hulp aan Oekraine

Afgelopen week stond in het teken van de de oorlog en vluchtelingenopvang van Oekraïne. In de gemeente Aalten komt de opvang en inzameling van hulp behoorlijk goed op stoom. Dankzij onder andere de inzet van onze medewerkers (ze doken van de ene crisis in de andere) en van Figulus, maar ook van de vele vrijwilligers en bedrijven en organisaties. (Hoewel de verleiding groot is ga ik geen namen noemen) .

Twee stromen.

Eigenlijk zijn er, als het om opvang gaat twee “stromen”: het “particuliere spoor” en het “overheidsspoor”.  Bij het eerste gaat het om mensen die op eigen gelegenheid naar familie, kennissen of  kennissen van kennissen in de gemeente afreizen. Zij worden ondergebracht in gastgezinnen of leegstaande kamers/woningen van particulieren. Coördinator hiervan is Wim Drenth van een samenwerkingsverband van gemeente, Figulus, Diaconale Hulpverlening en de Aaltense Uitdaging.  Een tweede spoor is het overheidsspoor”.  De VNOG (Veiligheidsregio, zegmaar politie, brandweer, ambulance-organisatie) heeft hiervan de coördinatie en heeft van het Rijk de opdracht gekregen 1000-2000 plekken te zoeken. Liefst wat grootschalig. Dus er zijn leegstaande hotels, bejaardenhuizen, vakantieparken en degelijke gemeld. Bijvoorbeeld 40 huisjes bij de Twee Bruggen. De gemeente Aalten heeft tijdelijk Caspershuus in De Heurne gemeld. Via dat VNOG worden de binnenkomende vluchtelingen die niet weten waar ze naar toe moeten verdeeld. Echter men wordt eerst naar de grotere locatie vervoerd. Dus op moment van schrijven is Caspershuus nog niet bezet. Op dit moment zijn volgens het “eerste spoor” 54 mensen uit Oekraïne ondergebracht, waaronder enkele tientallen kinderen.

Welzijn en zorg

Inmiddels staat Figulus Welzijn in de startblokken om ook op het gebied van welzijn en zorg een en ander te bieden. Vrijdagmiddag hebben de eerste kinderen uit Oekraïne meegedaan aan de sportactiviteiten op Sportpark Zuid!. Er zijn ook vrijwilligers nodig. Als je iets wilt doen kun je je melden via oekraine@fugulus-welzijn.nl . Je gegevens worden genoteerd en je kunt aangeven war je wilt en kunt doen. Er komt ook steeds meer informatie vanuit het Rijk. Zo kwam vrijdag het bericht dat we als gemeente zak- en kleedgeld kunnen gaan verstrekken aan die mensen die dat nodig hebben.  Voor de vluchtelingen en gastgezinnen is een informatiespreekuur ingericht in Zuiderkerk in Aalten en Kulturhus in Dinxperlo van 10-12 elke morgen.

Geld en goederen

Natuurlijk kun je geld geven via bijv. giro 555. Ook in de gemeente Aalten zijn minimaal twee punten waar je goederen en kleding kunt inleveren Beele aan de Industriestraat en Dinxenter Industriestraat 12 in Dinxperlo. Raadpleeg eerst de website voor wat nodig is. Ook bedrijven kunnen zich via de Aaltense Uitdaging melden als ze wat willen en kunnen

Informatie over vluchtelingen in huis.

Op donderdagavond organiseerden de gemeenten Aalten, Bronckhorst en Oude IJsselstreek een informatieavond in de Koppelkerk in Bredevoort. Bedoeling was om informatie te geven en de bereidheid af te tasten voor het in huis nemen van statushouders (dat zijn vluchtelingen die hier mogen blijven omdat ze daar een vergunning voor hebben). Deze statushouders verblijven vaak onterecht in de grotere centra (Azc’s) en “verstoppen” deze omdat er onvoldoende woningen zijn binnen de toegewezen gemeenten. Idee is dat de aan een gemeente toegewezen statushouders “wachten” op een woning bij een gastgezin en al vast met de inburgering en taal leren beginnen. Dat was de bedoeling van deze avond ergens in januari. Vanwege corona moest deze avond uitgesteld worden naar 17 maart; toen was er opeens de oorlog in Oekraïne. Dus werd besloten de avond wel door te laten gaan maar daar te benadrukken dat we groepen vluchtelingen niet uit elkaar moeten spelen, dat er voor de vluchtelingen uit AZC’s evenzo goed opvang gezocht wordt als voor de vluchtelingen uit het oorlogsgebied  in de Oekraine. Vanwege de actuele situatie kwamen er 85 mensen naar de Koppelkerk en luisterden/keken 135 mensen mee.  Hieronder het verslag van Omroep Gelderland .

De dringende oproep is: als je mensen in huis neemt., als je iets wilt doen, als je goederen wilt inzamelen of acties wilt organiseren, meld dat bij oekraine@aalten.nl. Zo houden we een beetje het overzicht, doen we dingen niet dubbel, wordt de hulp geboden op de plekken waar het het meest nodig is en wordt het werk zo goed mogelijk verdeeld.

Oekraïense vluchtelingen opvangen in huis? Hier moet je op letten

BREDEVOORT – Steeds meer mensen melden zich om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Maar welke stappen moet je daarvoor zetten en wat komt erbij kijken?

Samia Brock van Takecarebnb is bezig met de laatste voorbereidingen voor de informatieavond in de Koppelkerk in Bredevoort. In de zaal staan zo’n honderd stoelen. Er wordt een flinke opkomst verwacht en dat was in het verleden wel anders. “Het is goed merkbaar dat mensen erg bereid zijn om een steentje bij te dragen. Omdat het dichtbij voelt. Maar ze hebben wel veel praktische vragen waar wij vanavond graag antwoord op geven.”

De verwachte opkomst blijkt geen loze verwachting. Rond 19.30 uur op donderdagavond zit er zo’n honderd man in de zaal. Waaronder Jan-Willem Duenk. “We zitten met het idee of we als gastgezin willen fungeren, maar we willen weten wat de impact is voor ons gezin en of ze daar antwoord op kunnen geven.”

‘De situatie overvalt ons’

“Dat weten we niet, dat antwoord zullen we in veel gevallen moeten geven”, zegt de Aaltense wethouder sociaal domein Joop Wikkerink. “Er zijn veel vragen die op ons afkomen en die ons overvallen. De vragen niet, maar de situatie wel.”

Directeur Robert Zaal van Takecarebnb, die de opvang van asielzoekers en vluchtelingen coördineert, zegt dat zijn organisatie wordt overspoeld. “We zaten eerst op zeshonderd gastgezinnen en ineens zijn dat er 27.000 geworden.”

“Heb geduld.” Dat is de oproep die zowel Zaal als Wikkerink doet. “Wij zijn erg druk met de situatie en reageren niet altijd dezelfde dag. Schroom niet om een dag later of twee dagen later nog eens contact met ons te hebben. We doen wat we kunnen”, aldus Zaal.

Hier moet je op letten als je een vluchteling opvangt:

  • Een volwassene uit het gezin waar mensen opgevangen worden, heeft een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.
  • Meld je aan bij de lokale overheid (gemeente), dan zijn de vluchtelingen inzichtelijk en krijgen ze leefgeld.
  • Laat de gemeente weten of en waar zij onderdak hebben.
  • Realiseer je dat opvangen voor langere termijn is: minimaal twee weken en tot op heden maximaal drie maanden.
  • Vluchtelingen hebben naast professionele begeleiding ook dagelijkse begeleiding nodig bij vragen die zij hebben. Zie je dat zitten?
  • Denk aan de gevolgen voor de gezinsdynamiek: werk je, of heb je veel vrije tijd?
  • Houd er rekening mee dat de opvang van vluchtelingen je privacy vermindert.
  • Heb je financiële ruimte? Niet alle kosten worden door de gemeente gecompenseerd.
  • Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland zijn en medische zorg nodig hebben, krijgen de basiszorg vergoed.
  • Voor de aansprakelijkheidsverzekering kun je het beste contact opnemen met je eigen verzekering. Dit is bijvoorbeeld relevant als je iemand in je auto laat rijden.

Omroep Gelderland. Vrijdag.  Op vrijdagmiddag besteedde Omroep Gelderland ook aandacht aan de vluchtelingen uit Oekraïne. Ik was er bij. Het ontroerende verhaal van André Fonteyn en zijn Oekraïense vrouw Valentyna, hun 11 maanden oude vertederende tweeling, gevlucht voor de bommen op Kiev. Via een facebookberichtje kwamen ze in Zetten. Bij een gastgezin. Ik mocht vertellen wat we als Achterhoekse gemeenten doen. Eén advies herhaal ik hier aan alle mensen die hulp willen geven: meld je bij je gemeente via de website!

Kijk voor de uitzending:

https://www.gld.nl/…/andre-vluchtte-met-zijn-gezin-uit…


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *