Bert Weevers, 1 oktober
Na het afwegingskader woningbouw was het tijd voor een nieuwe aanpak. Het college stelde een Uitnodigingskader Woningbouw voor. Hierin wordt o.a. de regio gevolgd voor een verdeling van de aandelen sociale huur, betaalbare koop en overig van resp. 28-32-40%.
Wij vinden dat er veel meer sociale woningbouw gepleegd moet worden. Daar is de nood het hoogst. CU is het daar mee eens, maar was niet aanwezig afgelopen dinsdag, dus kon ook niet mee indienen helaas. Het 3-minuten-betoog, (iets langer 😉) van PP:
Voorzitter, college, collega raadsleden, publiek
De meesten van u kennen inmiddels de cijfers:
• Slechts 18 % van onze woningvoorraad bestaat uit sociale huurwoningen;
• 50% van onze inwoners behoort qua inkomen tot de doelgroep van sociale huur.
Zie hier een grote mismatch die verantwoordelijk is voor de lange wachtlijsten.
• Het landelijke programma Een Thuis voor iedereen – dat ook door alle gemeenten is onderschreven – streeft naar meer balans op de woningmarkt en daaronder verstaat men een woningvoorraad die voor 30% uit sociale huur bestaat.
• Om dit percentage te halen en om de mismatch te verkleinen zou Aalten dus in de nieuwbouw een flink aandeel sociale huur moeten opnemen. In elk geval ruim boven de 28% die nu wordt voorgesteld omdat anders dat landelijke, gezamenlijke doel nooit wordt gehaald;
Ik denk dat niemand het met deze redenering oneens kan zijn. Ik heb in elk geval nog geen cijfermatig weerwoord vernomen. Wij stellen in ons amendement 38% sociale huur voor in plannen met meer dan 20 woningen. Voor kleinere plannen houden we vast aan het regionale minimum van 28%. NB: met een aandeel sociale woningen in de nieuwbouw van 38% stijgt het aandeel sociale huur in de woningvoorraad in 2030 slechts van 18 naar nog geen 20%. Er is in dit tempo nog een lange weg (meer dan 100 jaar) te gaan voordat het doel van 30% wordt gehaald.
Winst voorop?
Waar het voor sommigen op vast lijkt te lopen is de zgn. haalbaarheid van zo’n %. Sommige raadsleden praten met vastgoedondernemers, projectontwikkelaars en die zeggen natuurlijk dat een hoger % sociale huur niet uit kan. Daarmee bedoelen ze: we willen graag meer winst maken.
Van mij mogen ze winst maken en dat kan heel goed in plannen waarin 1 op de 3 woningen in de dure klasse kan vallen. Want dat is het resultaat van ons amendement: 30 % is nog steeds vrij in te vullen.
Betaalbaar bouwen kàn
We weten natuurlijk ook wel: Betaalbaar bouwen is een uitdaging, en die wordt alleen aangegaan als de overheid dat eist. En stimuleert. Gisteravond hield onze wethouder Ted Kok een gloedvol betoog in de Achterhoek Raad over de woningbouwopgave in de regio.
Met 4 programmalijnen probeert men tot resultaten te komen. Eén van de punten in programmalijn De achterhoek een plek voor iedereen (refererend aan Een thuis voor iedereen) is:
- Samen bouwen wij betaalbaar. Daarin wordt door de AH-board waarin ook vastgoedondernemingen meepraten (!) ingezet op 100 woningen betaalbaar bouwen in gebundeld project met 5 gemeenten – beoogde verkoopprijzen 50% van de woningen E170.000 en 50% van de woningen E250.000
Er wordt dus op diverse niveaus hard nagedacht én gewerkt aan die betaalbaarheid. Met al die energie en innovatiekracht moet dus die schamele 38% sociale huur makkelijk haalbaar zijn. Ik had liever 48% genoemd, ook dat is best haalbaar voor projectontwikkelaars, maar gelet op de politieke haalbaarheid hebben we ons beperkt tot 38% als compromis.
Straks komt een amendement dat vrijstaande bouw mogelijk maakt. Het kan niet zo zijn dat de Aaltense politiek kiest voor die paar procent inwoners voor wie dat gunstig is en de veel grotere groep mensen die zijn aangewezen op sociale huur in de kou laat staan.
Kern van het amendement, de belangrijkste beleidswijziging,:
“De gemeente Aalten benut derhalve de vrije ruimte om het minimum percentage sociale huur in de grotere plannen op te hogen naar 38%. Het percentage koop tot € 355.000, – blijft ongewijzigd 32%. Minimaal de helft hiervan wordt in het goedkope segment gerealiseerd (tot € 250.000 VON). Het percentage vrije ruimte wordt 30%. “
Nawoord
Juist inde week erna ontstond commotie vooral in Bredevoort waar op het voormalig Spar-terrein twee zeer luxe en dure koopwoningen worden gebouwd en aangeboden met prijzen rond 5 ton. “Onhaalbaar voor Bredevoort” is de reactie op de sociale media. (zie ook plaatje)