Voedselbank Oost-Achterhoek: een fantastisch initiatief dat eigenlijk niet zou moeten bestaan.

Op woensdagavond 24 juli ging de fietsexcursie van de Progressieve partij in een bliksembezoek langs het depot van de Voedselbank Oost-Achterhoek. Voorzitter Henk Kok gaf in een snelle presentatie de belangrijkste feiten weer. In Nederland zijn er 400.000 huishoudens die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, zo dat ze hun wekelijkse boodschappen niet kunnen betalen. 100.000 daarvan kloppen aan bij een van de voedselbanken in Nederland. In het werkgebied van van Voedselbank Oost Nederland (Aalten, Winterswijk, Oude IJsselstreek, Oost Gelre en Berkelland) gaat het om 312 huishoudens. Tijdens de energiecrisis was dat aantal boven de 500.

Dubbele doelstelling.

De Voedselbank heeft een dubbele doelstelling. Enerzijds het tegengaan van voedselverspilling door goede producten die “over”zijn bij de detailhandel niet op de vuilnishoop terecht te laten komen, maar nog een goede bestemming te geven. En ten tweede het bestrijden van voedselarmoede (400.000 gezinnen). Voedselverspilling is een ernstig probleem. Nederlandse consumenten gooien per jaar voor zo’n € 2,5 miljard aan goed voedsel weg; bedrijven, horeca en instellingen nog eens het zelfde bedrag. Meestal gaat het om brood, zuivel, groenten, fruit.

Kernwaarden.

De voedselbanken hanteren de volgende kernwaarden als maatstaf voor hun handelen:
We werken uitsluitend met vrijwilligers
We verstrekken voedsel dat door anderen gedoneerd wordt
We verstrekken zoveel mogelijk gezond voedsel
We verdelen het voedsel zo eerlijk mogelijk
We respecteren privacy van onze cliënt

Cijfers.

In het werkgebied Oost-Achterhoek zijn 12 uitgiftepunten, waar de klanten wekelijks hun pakket kunnen komen halen.

Er werken ongeveer 150 vrijwilligers ; op vrijdag, de uitgiftedag, 60 vrijwilligers in twee ploegen in het distributiecentrum te Lichtenvoorde inclusief vervoer, Er worden jaarlijks 19.000 pakketten verzorgd met in totaal 500.000 artikelen.

Doelgroep.

Klanten worden aangemeld door hulpverleners (maatschappelijk werk, kerken) . Er wordt bekeken hoeveel netto-inkomen een huishouden te besteden heeft na aftrek van de vaste lasten zoals huur, energie enz. en een bedrag van € 150,– voor “meedoenactiviteiten”. Houdt men bijvoorbeeld als alleenstaande minder dan € 315,– te besteden per maand over, dan komt men in aanmerking voor een wekelijks pakket. Bij een gezin met vier personen gaat het om een bedrag van € 660,– per maand. Controle vindt plaats door de hulpverlener. Voedselbank gaat uit van vertrouwen.

Steun

De kosten bestaan uit huur van de ruimte, kosten van de aanhangwagen, koelbusjes en de koelcellen (allemaal nodig om aan de HCCP-eisen te voldoen: vlees moet op -19 bewaard worden en bij aflevering -12 graden zijn) . De kosten worden gedekt door subsidies, giften en donaties. Op de site meer informatie en hoe je kunt bijdragen: http://voedselbankachterhoek.nl

Verbazing

Onder de groep die op bezoek was heerste hier en daar enige verbazing over het feit dat de organisatie zo’n geoliede machine is, maar ook dat zo’n voedselbank in het welvarend land als Nederland nodig is. Dat is natuurlijk een ding dat zeker is. Zeker mensen die langdurig gebruik moeten maken van de voedselbank, ontberen bestaanszekerheid . Daar moeten we ook als lokale politiek aan werken.

Ook waren er vragen over wie er nu allemaal gebruik kan maken en maken. Het zijn gewone mensen die door levensgebeurtenissen in de shit terecht zijn gekomen: schulden, misschien wel in de schuldsanering, waardoor je maar een heel klein bedrag aan leefgeld overhoudt. Iedereen onderschreef de uitgesproken bewondering voor het werk en de inzet van de vrijwilligers (die wel steeds relatief ouder worden; dus bij dezen ook een oproep: kijk eens of je het leuk vindt hier een paar uurtjes aan te besteden.


Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *