Bijzonder boeiend bezoek aan biologische plantenkwekrij

Op 31 juli was het tijd voor de 4e zomerse fietsexcursie van de PP en dit keer met een groene bestemming, namelijk vaste planten kwekerij Lageschaar in Barlo. In de wereld van hoveniers en groendiensten tot ver buiten onze landsgrenzen is Lageschaar al heel lang een kweker met een hele goede naam. De laatste twee jaar is Lageschaar ook een gecertificeerd biologische kwekerij en dat is in de kwekerswereld toch wel heel bijzonder. Barlo ligt dan ook nog eens in een heel mooi deel van onze gemeente dus de combinatie met de fietstocht was heel goed.
Dat meer mensen de combinatie fietstocht met Lageschaar weten te waarderen bleek uit het grote aantal aanmeldingen, zodat we met een flinke groep op pad gingen op weg naar Barlo. Routemeester Gerrit had een prachtige route uitgezet over verharde en zandwegen.

Binnenkomst bij Lageschaar
Bij aankomst werden we welkom geheten door vader en zoon Lageschaar waarbij duidelijk werd dat ook de passie voor het vak van vader op zoon was overgegaan. Twee mensen met een duidelijke liefde voor vaste planten en de natuur. De introductie werd gedaan in de centrale hal van de kas waar Marten vol trots vertelde hoe de overstap naar biologisch was gegaan en dat met een grote spuitwagen op de achtergrond. Iets wat door Marten meteen even werd toegelicht. Die wagen die voorheen voor de chemische bestrijding werd gebruikt wordt nu nog steeds gebruikt, maar dan voor de toediening van “compostthee” een extract van compost waar niet alleen voedingsstoffen inzitten, maar wat ook het bodemleven in de potten en volle grond stimuleert.

Over het bedrijf
Lageschaar is nu 2 jaar biologisch en SKAL-gecertificeerd. Dat voelde als een logische stap in de ontwikkeling. Er werd daarvoor al met veel oog voor natuur en biodiversiteit geteeld, maar de stap naar 100% biologisch was toch nog wel een flinke. In de tuinplanten branche is het nog heel nieuw en dat betekent heel veel zelf uitvinden. Wel toevertrouwd aan deze pioniers. Er zijn ook hele praktische zaken zoals dat zaad en stekmateriaal lang niet altijd biologisch beschikbaar is. Ook biologische potgrond en meststoffen liggen niet bij elke leverancier klaar op de plank met een goed advies. Het moeilijkste deel van de overstap is de bemesting, dat bleek voor veel meer hoofdbrekens te zorgen dan het weglaten van chemie. Timing, dosering en de juiste meststof kiezen is veel lastiger dan voor een niet biologische teelt.

Met de bouw van de nieuwe kas, een aantal jaren vóór de overstap naar biologisch, was al rekening gehouden met de overstap. Onder andere door te kiezen voor glas dat het UV-licht goed door laat. UV geeft kortere gedrongen groei dus een mooiere plant. De planten moeten niet lang en slap zijn zoals de basilicum in de supermarkt, maar compact en vol.
De klantenkring van Lageschaar bestaat uit gemeenten, hoveniers en groenvoorzieners en met de overstap naar biologisch zijn er ook nieuwe klanten bijgekomen die specifiek op zoek zijn naar biologisch. Ook uit het buitenland. Bij die nieuwe klanten zitten bijvoorbeeld webshops die gespecialiseerd zijn in biologische planten. Jaarlijks worden er zo’n 1,25 miljoen planten gekweekt.

De tuin in
Na het algemene stuk was het tijd om een ronde door het bedrijf te maken. Omdat de groep groot was werden we in tweeën gesplitst. De groep waar ik in zat kreeg de toelichting van Laurens Lageschaar. Die blijkt al minstens zo enthousiast te vertellen als zijn zoon.
Voor ons begon de rondleiding in de showtuin, de plek waar goed te zien is welke concepten er zijn en hoe de planten er uit zien. Die concepten is een verhaal apart en een belangrijk punt waarop Lageschaar zich onderscheidt van andere leveranciers. Natuurlijk worden er planten in de potjes verkocht, maar ongeveer de helft wordt verkocht in concepten.
Er zijn drie concepten. De Fleur Robuste, Fleur Dansante en Prairiegarden. De concepten zijn er in verschillende kleurstijlen en de concepten zijn zo samengesteld dat er het hele seizoen bloemen bloeien, er een mooie afwisseling is, dat de beplanting sterk is en zo groeit dat onkruid hoegenaamd geen kans krijgt. De concepten hebben een prijs per m2 zodat een hovenier of groenvoorziener snel de begroting kan maken. Het samenstellen en het uitzetten in de tuin gebeurt door Lageschaar zelf. De hovenier doet wel het voorbereidende en afrondende werk. Het concept bepaalt wat voor een bodem er gebruikt wordt, zo wordt er voor de Prairie Garden lavasteen gebruikt. Dat beperkt onkruid, houdt vocht vast, voorkomt uitdroging van de bodem en zorgt dat de planten eronder goed wortelen.
Nieuw is het concept Wild at Heart met 30% inheemse planten en daarmee extra goed voor de biodiversiteit. Er is voor 30% gekozen omdat met alleen inheemse planten de tijd dat er gebloeid wordt en het geheel er aantrekkelijk uit ziet veel korter is. Ook voor insecten is het goed dat er een langere periode voedsel te vinden is.
De inheemse vaste planten zijn sowieso een segment waar Lageschaar nu veel onderzoek en ontwikkeling in doet. Ontwerpers gebruiken de inheemse vaste planten nog maar weinig. Niet omdat ze minder geschikt zijn, maar vooral omdat onbekend onbemind maakt. Lageschaar wil een bijdrage aan die kennis geven, zodat hun klanten meer kunnen bereiken met minder eigen benodigde kennis.
Die showtuin waarin we lopen is open toegankelijk, dus wie interesse heeft in vaste planten raad ik zeker aan er eens te gaan kijken.


Het laatste stuk van onze rondgang ging door de kas waar de eerste stappen van het kweken plaats vinden. De plek waar het zaadje of stekje begint te wortelen en later wordt uitgeplant in de bekende P9 potten die we kennen van de tuincentra. Ook hier weet Laurens veel en interessant te vertellen over de strijd die het soms is om een plant goed aan de gang te krijgen in die eerste fase en dat elke plant wel weer een eigen methode vraagt om die goed te laten groeien. Mooi is ook te zien en te horen dat er volop preventieve maatregelen tegen onkruidgroei, ongewenste schimmels en bacteriën worden genomen door al vanaf pot en potgrond heel ‘schoon’ te werken. En dat zonder bestrijdingsmiddelen!

Al met al een hele interessante excursie in een bedrijf waar de liefde voor het vak en de natuur van alle kanten vanaf straalt. Ook in overige aspecten van de bedrijfsvoering komt dat naar voren, zoals een slim systeem voor watercirculatie inclusief natuurlijke reiniging. Voor mij en ik denk iedereen een erg geslaagde avond.

Theo Bauhuis

Ps.

Er is door Achterhoekfoto een beeldverslag gemaakt van de excursie. Voor de geïnteresseerden is deze te vinden op achterhoekfoto.nl/fietsexcursie-lageschaar

Voor wie zich afvraagt wat de toegevoegde waarde is van biologische plantenteelt voor de biodiversiteit heeft de Keuringsdienst van Waarde al eens een mooie uitzending gemaakt. Deze is hier te bekijken.  Een giftige verrassing: de ware aard van ‘bij-vriendelijke’ planten | KRO-NCRV


 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *