Zomerschool 2024

Voor misschien al wel de zesde keer organiseerde een groep mensen vanuit Figulus de zomerschool in Dinxperlo. Speciaal voor kinderen van statushouders: mensen die pas in Nederland zijn, een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar vaak nog moeite hebben met Nederlands. Maar ook kinderen van al ingeburgerde statushouders mogen meedoen, en zelfs hier en daar kinderen uit gezinnen waarvan vader en moeder al “genaturaliseerd” zijn: Nederlander zijn geworden.
De gedachte hierachter is dat deze gezinnen vaak niet op vakantie gaan, vaak de middelen daarvoor niet hebben, maar nog meer dat het belangrijk is om juist in de vakantieweken met leeftijdgenoten Nederlands te blijven spreken en te oefenen. En tussendoor nog wat van de Nederlandse cultuur meekrijgen.
Inmiddels staat de organisatie goed. Elke morgen (behalve vrijdag) staan bij de Ahof drie busjes (leerlingenvervoer) klaar om de Aaltense kinderen naar de Bosmark in Dinxperlo te brengen. Daar komen de Dinxperlose kinderen ook om 9.00 uur. Meesters en juffen zijn leerlingen van ROC De Graafschap, Iselinge, vrijwilligers en professionals van Figulus. Het kost elk jaar wel een beetje moeite om voldoende juffen en meesters te vinden, maar het lukte ook dit jaar weer.

Programma.
Vier weken lang is de groep van 45-50 kinderen in drie “klassen”, “leeftijdsgroepen” verdeeld. Het dagelijks programma is steeds weer een verrassing voor de kinderen. Dit jaar waren de weken in “landenthema’s” verdeeld. De extra ontspannings-activiteiten sloten daar zoveel mogelijk op aan. Zo bezochten de kinderen de Teunismolen in de Heurne, kregen ze djembé -les van Badou, waren er zelfs bokslessen van Dinxper-Gym, tennislessen bij FC Dinxperlo, softballes in de Amerikaanse week en daarna Zweedse sandwiches maken. Tussendoor allerlei creatieve opdrachten als Chinese lampen, totempalen en vlaggen maken.

Afsluiting
Donderdag was er de afsluitende dag. Ook ouders waren uitgenodigd. Een aantal moeders, vaders en mensen van Figulus bakten pannenkoeken in het Kulturhus te Dinxperlo en om 12.00 uur waren ze schoon op. Ook collega-wethouder Hans te Lindert (Onderwijs) en ik (inburgering) kwamen een kijkje nemen en een praatje maken met docenten, ouders en kinderen. Dat laatste ging vlot. De meeste kinderen spreken goed Nederlands. We hebben ook de werkjes bewonderd (zie foto’s). Het is soms goed om al die culturele verschillen in één ruimte te zien. Maar ook de vanzelfsprekendheid waarmee wij soms verwachtingen hebben van wat leuk is. Zo was er een rij kleurige vlaggetjes opgehangen, echt leuk, kleurig en fleurig. Gewoon in de feestwinkel gekocht denk ik. Een Syrische vader wees mij erop dat dit de vlag van het regime-Assad is, waarvoor hij gevlucht was. De echte originele Syrische vlag is al veel ouder en heeft één ster meer en net even iets andere kleurbanen. Hij begreep wel dat in zo’n snoer vlaggetjes de officiële -huidige- vlag terecht was gekomen, maar het deed hem wel pijn zag ik. Om 12 uur vertrokken alle kinderen en ouders weer, we hebben hen uitgezwaaid samen met het personeel, die we namens de gemeente hartelijk bedankt hebben voor hun inspanningen.

Op de facebookpagina zomerschool Aalten Dinxperlo kun je leuke foto’s (met toestemming van ouders gemaakt) vinden van de vier weken activiteiten.


 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *