Vrijdag 4 april was Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) op uitnodiging van wethouder Joop Wikkerink (Aalten, PP) in de Achterhoek.
Verborgen dilemma.
Het eerste doel was een gesprek met het echtpaar Rouwhorst te Ruurlo van de Stichting Verborgen Dilemma. Deze Stichting stelt zich ten doel om een luisterend oor te organiseren voor mensen die kampen met vragen rond zelfmoord. Dat kunnen familieleden zijn maar ook mensen met suïcidale gedachten. Door een veilige omgeving te creëren waardoor en dùrft te praten hoopt de stichting ook het aantal zelfmoorden in de regio te verminderen. Nu is er sprake van 2000 zelfmoorden in Nederland per jaar. Lisa Westerveld heeft samen met Mirjam Bikker het wetsvoorstel integrale Suicidepreventie ingediend. Deze is aangenomen en wordt per 1 juli van kracht voor de gemeenten. Inmiddels is de GGD hierop ingesprongen samen met 113. Volgens de deelnemers is het aardig dat de Stichting Verborgen Dilemma, kleinschalig werkt maar ook de verbinding maakt met kunst als middel om het gesprek te voeren. Lisa is ambassadeur van deze stichting. Kijk op www.verborgendilemma.nl
Gesprek wethouders.
Daar stond en gesprek met beide wethouders Sociaal Domein van de gemeente Aalten op het programma, t.w. Joop Wikkerink en Hans te Lindert. In de regio zijn zij ook bezig met het inrichten van een nieuwe betere organisatie voor jeugdhulpverlening, maar ook over dit onderwerp lopen de meningen uiteen. Opvallend is dat juist afgelopen week het debat gevoerd werd, maar door de lintjes affaire totaal geen aandacht gekregen heeft. Er zijn veel amendementen ingediend, maar juist de coalitie lijkt alles vooruit te schuiven naar de voorjaarsnota. De informatie die Lisa doorgaf is god te gebruiken in de regionale samenwerking. Dinsdag 8 april zijn de stemmingen.
Meet Up Zorgen voor de Jeugd.
De laatste activiteit in de Achterhoek voor Lisa was de deelname aan de Meet Up “Zorg voor de Jeugd” in de Koppelkerk te Bredevoort op vrijdagavond. Zo’n 50 bezoekers ,, waaronder veel mensen uit de (jeugdzorg), vaak zelf ook ouders discussieerden met inleiders en ervaringsdeskundigen. Leidend principe: “I t takes a village to raise a child”. De jeugdzorg is qua aantal gebruikers en financien uit de hand gelopen. We zullen terug moeten naar normaliseren en opvoeding terugleggen in de samenleving. De bijdrage van Lisa was erg politiek-actueel. “In de Kamer zeg ik ook altijd dat het heel goed is om in te zetten op preventie en bijv. versterken van sociale basis. Daar zijn veelpartijen het over eens. Maar het wordt moeilijker als ik hen wijs op de enorme bezuinigen op gemeenten, preventiegelden en zorggelden. Dan zijn ze niet thuis en dat vind ik erg inconsequent.”. De meet up o.l.v. Annemarie Profittlich, bestuurder van GGnet viel in goede aarde bij bezoekers: Ondanks de schijnbare tegengestelde belangen van organisaties, gemeenten, ervaringsdeskundige inwoners lukte het op zoek te gaan naar verbetering en nieuwe benadering. Eén staat centraal: ga in gesprek, probeer je te verdiepen in de ander.