Belangrijk! Bodemleven en Oogstgenoten

En dan wordt het vanzelf 7 augustus… alweer de laatste fietsexcursie van PP van dit jaar. Dit keer met iets meer dan 30 mensen naar Lintelo 12 – de logische tuinderij.

De fietstocht is weer zorgvuldig uitgezet door Gerrit Stronks. Vooraf nog even de waarschuwing dat we met een grote groep fietsen en dat afstand houden belangrijk is. Joop legt uit dat Lintelo 12 het oorspronkelijke adres is van de boerderij aan de Zomerweg. Na de ruilverkaveling in de jaren ’70 kregen de meeste wegen namen; daarvoor werden de gebouwen aangeduid met een nummer en een buurtschap; hoe lager het nummer hoe dichter bij het dorp. De tocht gaat over de Bodendijk (vlak langs de Käsebulte), de Grensweg en Damheideweg ,Velsijk en Roelendijk, over het fietsbruggetje naar Derde Broekdijk en Moerveldweg, achteringang van Lintelo-12. Ontvangst door Johannes Zandbergen en Marieke Scholten met koffie en heerlijke dadelkoek.

Johannes begint zijn verhaal. Hij is werkzaam bij Workmate Company (zijn we in deze excursieserie ook geweest); Marieke in de kinderopvang. Workmate heeft ook een tuinderij en daar vatte het idee post om een aantal ideeën te combineren. Dat kun je beter doen in de vorm van een eigen bedrijf dan binnen de regels van een zorgorganisatie.
De Zomerweg was vroeger geen openbare en verharde weg, maar een simpele zandweg. Er was daarom geen straatnaam met huisnummer aan het huis verbonden, maar het huis en de plek kregen een nummer toegewezen dat bij het buurtschap behoorde. In het geval van de plek waar wij wonen was dit ‘Lintelo 12’. We vinden het mooi om de geschiedenis van onze plek een gezicht te geven door hiernaar te verwijzen. De plek kent veel verhalen en is van origine een klein gemengd agrarisch bedrijf geweest. Hier wordt door onze (schoon)vader nog regelmatig levendig over verteld.

Wat doet Lintelo 12? Wat is agro-ecologie?
Lintelo 12 is een tuinderij met een (zelf)oogsttuin voor oogstgenoten.
Het is een zogeheten CSA (Community Supported Agriculture)
We zijn eind 2022 begonnen met het aanleggen van een groentetuin met een oppervlakte van ongeveer 700 m2. Omdat we nieuwsgierig waren naar diverse manieren van omgaan met de bodem en het herstellen van het leven daarin, hebben en we twee verschillende manieren gebruikt om de grond klaar te maken voor de teelt. De ene methode is volgens het ‘no-dig’ principe (karton met daarop compost en paden van houtsnippers), de andere voorbewerken met groenbemester en later met stalmest en compost.
Eind 2023 hebben we de moestuin mogen uitbreiden met nog eens ruim 500m2.
Het totale perceel dat we in gebruik hebben mogen nemen bedraagt ongeveer 4500 m2. Dit hebben we aangeplant met o.a. fruitbomen, een kruidenheuvel, een pluktuin, diverse meerjarige eetbare gewassen, struiken en hagen met bessen, bramen en frambozen.
Onze varkens en kippen hebben alle ruimte en worden onder andere gevoed met resten van het land. Ook hebben we loopeenden, deze natuurlijke slakkenbestrijders zetten we zo nodig in om de hoeveelheid slakken terug te dringen. Onze dieren zorgen op z’n tijd natuurlijk ook voor een lekker logisch eitje of (h)eerlijk stuk vlees.

 

Wat zijn oogstgenoten.

Dit is een interessant concept. CSA, WAT IS DAT?
Onze manier van landbouw wordt ook wel CSA genoemd. CSA staat voor Community Supported Agriculture, ofwel: gemeenschapslandbouw. Dit houdt in dat je als tuinders en oogstgenoten samen de oogst, maar ook de risico’s deelt. Bij het telen van de groenten, kruiden en het fruit worden vanzelfsprekend geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, we bouwen aan een actief bodemleven en staan voor de kracht van diversiteit.
Als oogstgenoot betaal je vooraf en ontvang je voor die bijdrage in ieder geval 30 weken groenten; mei t/m half/eind november. Met de vooraf betaalde inleg zijn wij verzekerd van inkomsten, die wij weer kunnen besteden aan zaden, compost, plantgoed en gereedschap.
Een deel hiervan is ook ons inkomen, dit leggen we later uit aan de hand van de prijsschaal.
Via deze wijze zijn vooraf de financiën rond en is voor ons ook een deel van de afzet gegarandeerd.

EEN PRIJSSCHAAL, HOE WERKT DAT?

We hanteren geen vaste prijs per pakket, maar verdelen alle jaarkosten over de hoeveelheid oogstgenoten (50). Dit doen we naar een geschat percentage, omdat dit voor ons het eerste jaar is. Wekelijkse kosten per oogstgenoot zijn voor ons € 5,98. Uurloon, pensioen en vakantiegeld is hier niet bij in berekend. De € 5,98 hebben we gebaseerd op 60% van onze (deels geschatte) investeringen voor dit jaar. Daarnaast hebben we dit gebaseerd op informatie van andere tuinderijen. We laten jullie binnen deze kaders zelf kiezen wat jullie kunnen en willen betalen per pakket. We geven jullie echter wel een handvat! Zie hieronder voor de prijsschalen. (Voor zelfoogst ligt deze wat lager omdat wij hier minder arbeid mee hebben dan een afhaalpakket)

SOLIDAIRE BETALING

Waarom hanteren we niet gewoon de gemiddelde prijs?

Dit doen we omdat we het erg belangrijk vinden dat gezonde groentes voor iedereen beschikbaar zijn. Voor jong en oud, rijk en arm. Door speling in de prijs te geven creëren we een kans waarbij mensen wiens financiële situatie het toelaat het aandeel voor anderen iets betaalbaarder kunnen maken. Dit is geen verplichting, slechts een mogelijkheid. Ook zet deze betaalmethode aan tot nadenken over wat ons voedsel nou eigenlijk waard is en welk loon je de tuinder toedicht. Eerlijke loon is een belangrijk speerpunt voor ons.

 

Uitdagingen.

Wat is nu het “kantelpunt”(break-even). Dit ligt zo hebben Johannes en Marieke uitgerekend rond de 60 oogstgenoten. Dat heeft te maken met de benodigde grond, plantmateriaal en werkzaamheden. Zou het concept kopieerbaar zijn of schaalbaar? Zeker zou er plek zijn in bijv. elke kern van Aalten voor een dergelijke tuinderij. In Bredevoort is door de talentverbinder een initiatief gestart. In Dinxperlo zou dit toch ook moeten kunnen, omdat daar geen enkel volkstuintje is.

De informatie in dit (wat lang uitgevallen) artikel is voor het grootste deel afkomstig van de website van Lintelo 12. Vooral de uitleg van het aspect “bodemleven” en de “oogstgenoten” en “solidaire betaling” zijn de moeite waard om verder te ontwikkelen en de gedachtes te verspreiden.

Johannes en Marieke: dank voor dit inspirerende bezoek. Aanbevolen voor iedereen! (elke zaterdag open). Zie ook : www.lintelo12.nl


 

 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *