Betaalbaar Wonen in kleine kernen.

27 juni – Het college heeft een Plan van Aanpak opgesteld voor Betaalbaar Wonen voor starters in de kleine kernen. Het idee is om op gemeentegrond voor 15 jaar 10 tijdelijke kleine woningen te bouwen en te verhuren aan jongeren. De huurtermijn is max 7 jaar, of als je ouder bent dan 28 maximaal 2 jaar. Samen met andere gemeenten zou een AchterhoekseWooncoöperatie opgericht moeten worden om verhuur en beheer te regelen. De huurders zijn dan lid van de coöperatie. De Wooncoöperatie pacht grond en woningen van de gemeente. De huur wordt ingezet op 500,- euro per maand. De onrendabel top wordt geraamd op 28.500,- per woning, door de gemeente te betalen.
PP heeft in het verleden al vaak de optie van tinyhouses naar voren gebracht. We vinden het positief dat de gemeente dit soort uitdagingen oppakt en met ideeën komt.We zijn echter nog niet overtuigd van de huidige uitwerking.
 
In de Oordeelsvormende vergadering hebben we de volgende twee discussie punten ingebracht:
1.Jongeren onder de 23 jaar krijgen alleen huurtoeslag als de huur incl servicekosten lager is dan 432,- per maand. Bij een huur van 500 euro krijgen ze dus niks. Met dit voorstel wordt dus Betaalbaar wonen alleen mogelijk voor jongeren met een behoorlijk inkomen. Als voorbeeld: een jongere van 22 jaar op sociaal minimum (netto 1052 per maand) heeft bij een huur van 430 euro recht op 199,- euro huurtoeslag. De netto huur zou dan uitkomen op minder dan de helft van 500,-, zodat hij/zij nog leefgeld over houdt. 
Aan de andere kant is het mogelijk dat bijvoorbeeld een goed verdienende 27-jarige dankzij die 28.500 subsidie lekker goedkoop woont. Ons voorstel was dus om de huren leeftijds- en inkomensafhankelijk te maken om zowel goedkoop als duur ‘scheefwonen’ te voorkomen. Zolang het gemiddelde ongeveer op de 500 euro uitkomt heeft het geen budgettaire consequenties voor de gemeente.
2.We willen de maatschappelijke meerwaarde vergroten. 28.500 euro subsidie per huisje is een smak geld dat oi niet uitsluitend de toevallige bewoners ten goede moet komen. Deze ‘subsidie’ moet een bredere meerwaarde krijgen en dat kan door deze huisjes in te zetten als pilot en als voorbeeld voor innovatieve super duurzame bouw. Dus: daag de markt uit, bijvoorkeurdmv een prijsvraag en draag de resultaten breed uit naar andere bouwers en woonconsumenten. Dan heeft die 28.500 toekomstwaarde!
Dhr. Logmans (CU) bracht als discussiepunt in of de strikte toewijzingsregels (sociale binding met de kern)niet in strijd zou zijn met de wens tot een inclusieve samenleving. Ook hamerde dhr. Logmans op transparantie bij de toewijzing. Helaas bleek in de discussie dat andere partijen betaalbaarheid, duurzaamheid en inclusiviteit niet zo belangrijk vonden. ‘Elke euro voor starterswoningen is een goed bestede euro’ was het enigszins populistische en gemakzuchtige oordeel. We beraden ons nog of we onze wensen zullen vertalen in een motie. 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *