100% biologisch
Woensdag 31 juli vindt al weer de vierde fiets-excursie georganiseerd door de Progressieve Partij Aalten-Dinxperlo plaats. Bestemming is dit keer vaste plantenkwekerij Lageschaar in Barlo. Op het eerste gezicht een gewone plantenkwekerij. Maar niets is minder waar. Hun missie? Een groene, biodiverse en duurzame buitenruimte! Dat is niet alleen mooi, maar ook goed voor mens, dier en zijn omgeving. Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden. Hittestress, wateroverlast en biodiversiteit zijn thema’s die aandacht nodig hebben. Lageschaar laat zien dat een onderhoudsarme tuin of openbare ruimte ook mooi, kleurrijk én klimaatadaptief kan zijn. Daarbij is het bedrijf SKAL-gecertificeerd en levert dus uitsluitend 100% duurzame en biologisch materiaal.
Inspiratietuinen
De Borders van Lageschaar zijn voorbeeldborders met verschillende combinaties van de unieke vaste plantenconcepten Prairie Garden®, Fleur Dansante® en Fleur Robuste®. De borders zijn aangelegd om een keuze te kunnen maken uit de vele sferen die met deze beplantingsconcepten mogelijk zijn.
De kleurrijke borders bestaan uit vaste planten en siergrassen, die over het gehele plantvak in wisselende samenstelling terugkomen. Een tuin krijgt hierdoor een meer natuurlijke uitstraling waarbij de beleving voorop staat; een bloemrijke prairietuin of een border die met de seizoenen mee verandert en het hele jaar rond aantrekkelijk is.
Indrukwekkend en inspirerend
Er waren veel mensen aanwezig in het prachtige pand van Workmate Company in Lichtenvoorde woensdag 24 juli tijdens de derde fietsexcursie. Het bedrijf biedt een dagbestedingsplek voor vooral jongeren die vastlopen op de arbeidsmarkt of mensen die met een niet aangeboren hersenletsel zijn uitgeschakeld. In een aantal bedrijfsonderdelen ontdekken deelnemers welke talenten ze hebben en kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld houtbewerking, productie van aardewerk, buitentuinwerk enz. Werkmeesters werken mee in de productie en begeleiden de deelnemers. Er werken zo’n 300 deelnemers op 3 lokaties (130 uit de gemeente Aalten) enkele of meerdere dagdelen en zo’n 40 medewerkers. Doel is steeds de deelnemers te ontwikkelen daar waar mogelijk naar de arbeidsmarkt (dat lukt bij 50 % van de deelnemers) of een zinnige dagbesteding. De fietsers waren danig onder de indruk van de betrokkenheid van medewerkers en de zwaarte van sommige problemen. In de digitale wereld van nu is het aanleren van basis-arbeidsvaardigheden wel ondergesneeuwd; daar moeten we echt wat aan doen, aldus de manager Tommy Roosendaal.
19.000 pakketten per jaar
Even indrukwekkend was het bliksembezoek aan de Voedselbank, naast het pand van Workmate. Voorzitter Henk Kok stortte in sneltreinvaart wat cijfers uit over de fietsers. 400.000 mensen in Nederland kunnen niet voorzien in hun dagelijkse levensbehoeften, 100.000 daarvan komen bij de voedselbank (in het werkgebied van Voedselbank Achterhoek-Oost: 312) . Er zijn strikte voorwaarden van aanmelding, privacy en gelijke behandeling. De 150 medewerkers zijn uitsluitend vrijwilligers. Er komt steun van gemeenten, bedrijven, donaties. Een groeiend probleem is het voedselaanbod. Er worden jaarlijks zo’n 19.000 pakketten verdeeld met zo’n 500.000 artikelen.
De volgende tocht gaat naar “Lintelo 12- de logische tuinderij.
Woensdag 7 augustus is het doel Lintelo 12 . Dit is een CSA (Community Supported Agriculture) oftewel gemeenschapslandbouw Aan de tuin zijn momenteel 50 oogstgenoten verbonden; zij halen in het seizoen wekelijks een groentepakket op of oogsten het zelf uit de tuin.
Voor alle fietstochten geldt dat deelname voor iedereen gratis is, wel graag even van te voren opgeven bij g.stronks@lijbrandt.nl (i.v.m. de koffie e.d.). Einde van de fietstochten: tegen het donker worden.