Joop Wikkerink, 10 maart 2023
Woensdag was er een bijeenkomst van alle gemeentebesturen, de commissaris een gedeputeerde en staatssecretaris Eric van der Burg over asielzaken en vluchtelingen. Deze staatssecretaris is iemand die geen blad voor de mond neemt, niet met meel in de mond praat en zeer helder zijn dilemma’s uitlegt. Als voorbeeld: deze zomer waren er 700 mensen die buiten moesten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een onverkwikkelijke toestand in een rijk land als Nederland. Toch waren er op dat moment volgens de staatssecretaris 2000 vrije plekken in het land. Maar de gemeenten hadden allerlei bezwaren: de een wilde geen alleenstaande mannen, de ander was bang voor de boeren, weer een ander mocht niet van de gemeenteraad. Dat tekent het belang van draagvlak. Hij verwonderde zich over het feit dat de opvang van Oekraïeners vrij soepel gelopen is en nog loopt, maar zo gauw het over andere vluchtelingen gaat er veel meer bezwaren opgeworpen worden.
Veel verzet.
Hij was er ook helder over: ook zijn eigen partij de VVD zet hem de voet dwars met de spreidingswet. Hij snapt niet dat dit een dwangwet genoemd wordt. Het is een rijkstaak die naar de gemeenten overgeheveld wordt. Zelfde als met het uitgeven van paspoorten of het organiseren van onderwijs, dat is toch ook geen dwangwet? Hij doet het volgens hem nooit goed: als de Kamer voor is, is de Raad van State en zijn de gemeenten tegen en andersom. Boeiend om een kijkje te krijgen in de uitvoeringsdilemma’s die nu in Nederland zo talrijk zijn.
Provinciale regie.
De provincie gaat nu enige regie voeren over statushouders, asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen. Ook al is die spreidingswet er nog niet. Gemeenten gaan samenwerken. Voorbeeld is de samenwerking van de gemeenten Aalten, Winterswijk, Oost Gelre en Oude IJsselstreek bij de tijdelijke opvanglocatie “de Kievit” in Lichtenvoorde. Wethouder Bart Porskamp uit Oost Gelre mocht op het podium iets vertellen daarover.