11 november– Op 6 november was het dan zover. Na alle voorbereidingen stond de Begroting en het Uitvoeringsprogramma op de agenda van de raad. Het college van B&W komt met een voorstel en de politieke partijen proberen met moties en amendementen sommige posten en voornemens bij te sturen in de door hen gewenste richting. Maar liefst 17 amendementen en 9 moties werden er ingediend en er werd over sommige onderwerpen flink gediscussieerd. De vergadering duurde dan ook bijna vijf uur, van 19:00 tot iets voor 24:00.
Over duurzaamheid en klimaatbeleid werden ook diverse moties en amendementen ingediend. VVD, CDA en GB wilden niet een energieneutrale gemeente in 2030, maar een energieneutrale regio (aangenomen). Dat lijkt een afzwakking van het eigen raadsprogramma. Immers daarin staat dat -onafhankelijk van de prestaties van de Regio- de gemeente Aalten in 2030 energieneutraal wil zijn. HMV wilde geen warmteplan (verworpen), PP wilde meer duurzaamheid, dit centraal stellen in de omgevingsvisie en meer aandacht voor de lage inkomens in de energietransitie, maar trok de betreffende moties in na toezegging van de wethouder dat hier aan gewerkt werd / zou worden.
De grote variatie in de samenstelling van de indieners van de moties en amendementen laat zien dat er van een traditionele, starre coalitie versus oppositie situatie geen sprake meer is. Per onderwerp wordt er gekeken welke collega-partij mee wil doen. Dit hoort bij het nieuwe werken dat met het gezamenlijke raadsprogramma is ingezet. Het is af en toe nog wennen, maar het wordt er in elke geval spannender van. Aan het einde van de bijeenkomst zwaaide nestor Meerdink, de gemeentesecretaris Jan Nobel uit.