Druk bezoek aan rioolwaterzuivering Dinxperlo

18 augustus – Zo’n 30 mensen waren ingegaan op onze uitnodiging om de RWZI (Rioolwaterzuiveringsinstallatie) te bezoeken. Onder wie de verslaggever van  Achterhoek Nieuws. Dhr Theo Boonman van het Waterschap verzorgde daar een boeiende rondleiding. In ‘Dinxperlo’ wordt het rioolwater op een moderne manier gezuiverd, gebruikmakend van biologische methoden waarbij bovendien uit het water energie en grondstoffen worden gewonnen.
Na een mooie, anderhalf uur durende fietstocht kwam de eerste PP-groep vanuit Aalten aan, via “Oma Märchen”, de Aa-strang, langs de watertuin aan de achterzijde. Even later voegde een flink aantal mensen uit Dinxperlo eo zich erbij. Er was zelfs iemand uit Lichtenvoorde. 
 
Dhr. Boonman legt uit dat het Waterschap Rijn en IJssel drie taken heeft:
1.Zorgen voor veiligheid: bescherming tegen overstromingen door dijken mn;
2.Zorgen voor een goed waterpeil, zodat natuur, landbouw en bebouwing goed kunnen functioneren;
3.Zuiveren van afvalwater.
Op alle drie de taken heeft de klimaatopwarming effect. Het Waterschap is dan ook al 15 jaar bezig om de processen daar op aan te passen. Maar de opwarming gaat wel sneller dan verwacht: nu hebben we al het klimaat dat eigenlijk pas in 2050 werd verwacht. Een voorbeeld voor taak 2 betreffen de droge zomers die ongetwijfeld steeds meer zullen voorkomen. Na WO2 was het beleid er vooral op gericht om water zo snel mogelijk af  te voeren. Zodat de landbouwmachines snel na de winter het land op kunnen. Tegenwoordig zijn de inspanningen erop gericht om eerst het regenwater vast te houden, vervolgens te bergen en pas als laatste stap af te voeren. In het Waterschap-bestuur zie je dat de tegenstellingen tussen landbouw en natuur afnemen door de gezamenlijke inzet tegen de droogte. Eigenlijk zou er gezien de toenemende problemen een Minister van Waterstaat (zonder Verkeer) moeten komen om landelijk goed beleid te gaan maken. 
De RioolWaterZuiveringsInstallatie waar we nu zijn is in 2014 gebouwd. In het werkingsgebied wonen 16.000 mensen; het is dus een relatief kleine installatie. In Duiven bijv is er één voor 260.000 mensen. Het kan maximaal 500.000 liter per uur (!) verwerken. Meer is niet nodig; als er een keer bij een wolkbreuk teveel water ineens valt (en dat gebeurt door de klimaatopwarming steeds vaker), dan treden de problemen elders op: dan stromen de riolen in de dorpen over. Droogte is voor de RWZI ook geen probleem, omdat er altijd een basishoeveelheid afvalwater door de huishoudens en bedrijven naar het riool wordt afgevoerd. 
De zuivering op de RWZI gaat in een aantal stappen. Als eerste wordt de stank eruit gehaald die door rotting in de riolering ontstaat. Het vuile water wordt daarvoor langs lavastenen met allerlei bacteriën geleid. In de tweede stap wordt er grof gefilterd: alle flessendoppen, stukken plastic ed worden er door een ‘grote hark’ uitgevist. In de derde stap wordt met zand een laatste filtering uitgevoerd. Bacteriën spelen hierin een essentiële rol. Tenslotte wordt het water door een rietveld geleid voordat het op de AA-strang wordt geloosd. 
In dit gehele proces wordt oa 90% van het fosfaat eruit gehaald. Insecticiden en medicijnen blijven ‘plakken’ aan de bacteriën en worden met het teveel aan bacteriën (want die groeien flink aan) voor een groot deel verwijderd uit het afvalwater. Deze biologische zuivering blijft ook in de winter werken omdat het rioolwater relatief warm is (oa door douche- en wasmachinewater). Door de cellulose van mn het toiletpapier te verwarmen ontstaat er ‘actieve kool’ dat ook medicijnen bindt. Zo zijn er steeds meer slimmigheden waardoor chemische middelen niet meer nodig zijn voor de zuivering.
Uiteindelijk wil het Waterschap het oude zuiveringsproces helemaal omvormen naar een energie- en grondstoffenfabriek. De warmte van het rioolwater kan benut worden; de bacteriën produceren biogas en waardevolle stoffen zoals fosfaat kunnen gewonnen worden. Enkele RWZI’s zijn al energieneutraal; over 10 – 15 jaar is het Waterschap energieleverend.  Een mooie ontwikkeling!
 
Waarom organiseert de Progressieve Partij deze zomerexcursie?
Duurzaamheid, klimaatbeleid en enrgietransitie zijn voor onze partij erg belangrijk. Naast de inclusieve samenlving en de transparantie in de lokale politiek vormen ze onze politieke speerpunten. Beleid, voorstellen en acties worden niet alleen in de raadzaal gemaakt, dus wij willen ons graag laten informeren door deskundige mensen. Vooral op plekken dichtbij in onze gemeente. Dat koppelen we in de zomer dan aan leuke fietstochten en we nodigen ook de gewone mensen die geen politieke binding met de Progressieve Partij uit om mee te gaan. 
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *