Fietsexcursie naar Eko-boerderij Arink te Lievelde

1 augustus  – Afgelopen woensdag ging onze zomerfietstocht via Vragender naar Lievelde, naar de Ekoboerderij van de familie Arink.
De 17 deelnemers werden ontvangen in het restaurantgedeelte van het Biotel, de Bed & Breakfast van het bedrijf. Tijdens de koffie of thee met beschuit, belegd met eigen kaas of ‘neagelholt’, vertelde John Arink over het ontstaan van het bedrijf. Hij schetste in het kort de landbouwgeschiedenis, van Sicco Mansholt tot zijn eigen biologische bedrijf.
Samen met zijn echtgenote Liane en zoon en schoondochter runnen ze het bedrijf.
 
Biologisch
Al zo’n 30 jaar geleden zijn ze overgestapt op biologische landbouw. Landbouw zonder energieverslindende kunstmest, zonder chemische middelen en zonder antibiotica. De 50 koeien zorgen per jaar voor 25 vaars- en 25 stierkalveren. Op de leeftijd van twee en een half jaar worden ze toegevoegd aan de melkveestapel of ze worden geslacht. Het diepvriesvlees wordt verkocht in de boerderijwinkel of in een biologische winkel in Winterswijk.
 
Kringloop
In totaal hebben ze ongeveer 120 hectare grond in gebruik, deels rondom de boerderij, deels gepacht van Natuurmonumenten nabij het Vragenderveen.
De rogge en haver die ze verbouwen wordt op het bedrijf in een machine geplet tot een soort muesli, zodat het goed verteerd wordt in de koeien- of varkensmagen.
Om niet afhankelijk te zijn van importvoer (soja) uit b.v. Brazilië telen ze zelf hun eiwitrijke krachtvoer, zoals erwten, luzerne en bonen. Samen met de klaver in het grasland zorgen deze vlinderbloemige gewassen voor de binding van stikstof uit de lucht, zo legde John het heel begrijpelijk uit. Op die manier is het bedrijf een gesloten kringloop en kan er nooit een overschot aan mest ontstaan.
 
Fries-Hollands
Na de inleiding gingen we eerst kijken bij de kalveren, die in een open loods op veel stro, nog met melk gevoerd worden, totdat ze groot genoeg zijn om de wei in te kunnen.
De koeien komen alleen voor het melken in de stal en dat van maart tot november (ter vergelijking: weidemelk uit de supermarkt vereist slechts 120 dagen, 6 uur per dag weidegang).
Een kwart van de melk wordt sinds 2012 in de eigen kaasmakerij verwerkt tot schimmelkaas, vergelijkbaar met Brie. Deze kaasjes worden verkocht in de eigen boerderijwinkel en in diverse andere biologische winkels. De rest van de melk gaat naar de kaasfabriek in Kranenburg om te worden verwerkt tot biologische Aurora kaas.
Enkele van de 50 zwartbonte koeien van het “oude” Fries-Hollandse ras kwamen nieuwsgierig kijken wat die bezoekers in hun weide deden. John Arink legde uit dat ze bewust voor dit ras gekozen hadden en niet voor het gangbare Amerikaanse Frisian-Holsteiner ras. Mede door de kleinere melkproductie zijn hun koeien veel gezonder en is dus de dierenarts bijna niet nodig op het bedrijf. Ook opvallend: de koeien houden hun horens. Dit natuurlijke mineralen-reservoir zorgt ervoor dat ze bijv. nooit een tekort aan calcium kennen.
 
Enthousiast
Ondertussen kregen we nog een biologieles over herkauwers en de functie van hun vier magen. John Arink is een enthousiaste prater, die nog wel uren over zijn visie en zijn bedrijf zou kunnen vertellen, maar het begon al te schemeren en wij moesten dus op huis aan.
Toch werd eerst nog de boerderijwinkel (openingstijden: vrijdag- en zaterdagmiddag) bezocht om diverse soorten kaas aan te schaffen.
Gehoord de reacties van de deelnemers, was het een geslaagde avond en namen we met een applaus afscheid van Ekoboerderij Arink in Lievelde.
 
Gerrit Stronks

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *