Met Lara Sibbing op werkbezoek
Landbouw- en voedseltransitie in de Achterhoek
Op zaterdag 25 mei kun je samen met de GL-PvdA Oost-Achterhoek een kijkje nemen in de praktijk van twee grote transities in deze streek. Expert voedselbeleid èn GPL-PvdA-kandidaat voor het Europees Parlement komt die dag naar Geesteren en Aalten. De organisatie wil graag de ontwikkelingen in voedsel- en landbouwtransitie in hun streek laten zien. En werkende goede voorbeelden in Brussel onder de aandacht brengen.
Programma.
10.00 uur: Bezoek Melkveebedrijf Goorman, Kriegerweg 2, Geesteren.
We worden ontvangen en bijgepraat door de boer: “Mijn naam is John Koeleman en loop al vele lentes rond op boerderij Goorman. De boerderij is gelegen tussen de Berkel en de Nettelhorsterweg, verstopt achter het natuurgebiedje ‘het Goor’. Als ik door de wei loop zie ik in het westen de Lochemseberg, Een divers kleinschalig landschap met vruchtbare beekdalen waar goed ruwvoer voor onze 150 melkkoeien gewonnen kan worden.”
John is voorzitter van Vruchtbare Kringloop Achterhoek, een vereniging van boeren die o.a. natuurinclusieve landbouw rendabel wil maken en bijv. ook nadenkt over het zgn. Markemodel.
13.00 Lunch en bezoek aan Suzie’s Farm , Loohuisweg 5, Aalten.
Tijdens de lunch met bijzondere gezonde streekproducten twee interessante voorbeelden van landbouw- en voedseltransitie.
Suzie’s Farm: Via een heel korte, transparante keten lekker eten.
Bij Suzie’s Farm eet je gerechten gemaakt van ingrediënten van onze eigen boerderij ’t Westendorp. Transparantie van grond tot mond. In de streekwinkel vind je producten van eigen boerderij, van collega boeren en van andere kleinschalige producenten. Groente, fruit, vlees, bakmixen, koffie en thee, wijnen, jam, honing en veel meer lekkernijen. Alles zoveel mogelijk uit de omgeving.
Het verhaal van Suzanne Ruesink.
De familie Ruesink bestaat uit pure vernieuwers. Op hun boerderij ‘t Westendorp (IJzerlo) produceren 160 melkkoeien onder het door Suzanne geïntroduceerde “Beter Leven+”-merk. De boerderij is het startpunt van de silo-arttoer. Het herbergt het grootste theepottenmuseum . Er is een follybos. Bekend is de Farm- en Countryfair in juni. Grootste evenement in de gemeente met 30-40.000 bezoekers. Er is een initiatief dat heet “De Achterhoekse Os”. Suzanne is reizend ambassadeur voor de streekproducten. Stond met de gouden trekker op de Grüne Woche in Berlin en is bekend van het kalfje van Yvon Jaspers. Suzanne vertelt over haar missie de verschillende (boeren) werelden bij elkaar te brengen.
14.30 uur: Toekomst begint nu: Achterhoek Food.
Platform Achterhoek Food steunt de enthousiaste beweging in de regio naar duurzamer en gezond voedsel, bij voorkeur uit de eigen regio. Voedsel verbindt! Onze keuzes voor voedsel bepalen hoe onze omgeving eruitziet. Als we oog hebben voor alle acht aandachtsgebieden van Achterhoek Food, eten en drinken we de Achterhoek en de wereld mooier, socialer en gezonder. De acht aandachtsgebieden hebben een duidelijke link met de zeventien Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (SDG’s).
Platform Achterhoek Food werkt naast deze 8 aandachtsgebieden met een eigen strategie, een manifest en een Achterhoek Foodraad.. Ondersteund door het Europese programma Leader moet binnen enkele jaren de Achterhoek uitgroeien tot een spraakmakende voedselregio .
Maurits Steverink, bevlogen ambassadeur van Platform Achterhoek Food komt vertellen wat de plannen zijn, hoe Europa mee kan werken en hoe partijen in de regio kunnen meehelpen.
16.00 uur: Einde programma.
Over Lara Sibbing.
Ik leerde de landbouw en economie verder kennen in Wageningen, waar ik veehouderij, biologische landbouw en bestuurskunde studeerde. Dieren, planten, en mensen. Ik promoveerde op voedselsysteembeleid van boer tot bord en adviseerde vele raadsleden en bestuurders.
Over de idealen van GL-PvdA hier en in Europa
Een mooier Europa, waar onze welvaart groot is én we binnen de draagkracht van de aarde leven. Waar goed voedsel betaalbaar is, de natuur gezond is, en de landbouw duurzaam en dierwaardig is. Waar boeren een eerlijk inkomen verdienen en waar we binnen en buiten Europa eerlijk afrekenen. Waar de werkomstandigheden goed zijn en waar de economie bloeit. Waar iedereen vrij is én de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.
Praktisch.
Belangstellenden kunnen mee met dit interessante werkbezoek. Voor eigen rekening en risico. We vertrekken per bus van station Zutphen.. Graag opgeven bij Jeroen Vredegoor (jeroenvredegoor@gmail.com ) per mail. De lunch bij Suzie’s Farm is voor eigen rekening (plm. € 20,–). Is dit een probleem voor je? Neem contact op met joop.wikkerink@hccnet.nl. We zijn om plm. 17.00 uur weer terug in Zutphen.
De organisatie is in handen van de afdelingen van GL-PvdA in de Oost-Achterhoek.
Jeroen Vredegoor, jeroenvredegoor@gmail.com; 06 22276488
Joop Wikkerink, joopwikkerink@hccnet.nl; 06 82345474
Vooraf.
Om je goed voor te bereiden, bezoek je de volgende sites.
www.progressieve-partij.nl of www.groenlinksberkelland .nl voor de actuele informatie.
https://vruchtbarekringloopoost.nl
www.suziesfarm.nl
https://achterhoekfood.nl
Lara Vita Sibbing