Geef bestuur Laborijn kans om onderzoek te doen

23 maart – Er zijn publiekelijk beschuldigingen geuit tegen het personeel van Laborijn. Zij zouden de mensen die afhankelijk van hen zijn niet goed behandelen. Het Dagelijks Bestuur van Laborijn vond deze aantijgingen zo erg dat men besloot tot een onderzoek door een onafhankelijk bureau. Dat bureau moet nagaan of de bejegening van klanten structureel fout is, of dat het om incidenten gaat. En hoe de situatie dan te verbeteren. Het DB is samen met het AB verantwoordelijk voor Laborijn. De gemeenteraden hebben die bevoegdheid gedelegeerd. Als er problemen zijn moet het DB/AB die aanpakken, zo is de mening van het Aaltens College. Daarover ging het dinsdag. Esther verwoordde het als volgt:
 
Stel je voor, je bent op het punt beland waarvan je had gedacht dat dit je nooit zou overkomen: het aanvragen van een bijstandsuitkering. 
Nadat je al je gegevens online hebt ingevuld valt er een brief op de mat van de uitkeringsinstantie, in dit geval, Laborijn.
Je wordt uitgenodigd voor een gesprek waarin wordt beoordeeld of je recht hebt op de uitkering. Hierin wordt ook gevraagd om bewijsstukken mee te nemen. De brief eindigt als volgt: Verschijnt u niet op de afspraak of krijgen wij geen gegevens van u of krijgen wij die te laat? Of geeft u ons niet alle gegevens? Dan schorten wij uw recht op uitkering op.
 
De toon is gezet. In het eerste contact met Laborijn wordt er dus al vanuit gegaan dat je een potentiële fraudeur bent. Ietwat onzeker ga je het eerste gesprek aan. Een wat onverzorgde man, die alleen over de toekenning van de uitkering gaat, wil alles van je weten. “Waarom ben je hier? Jij hoort hier niet met jouw opleiding”, is het eerste wat hij zegt. Aarzelend vertel je een beetje wat er zich in je leven heeft afgespeeld. Argwanend kijkt hij je aan. “Dus jij beweert dat je een eetstoornis had? Eh..ja dat klopt en daarvoor heb ik een behandeling gehad”. Nogmaals neemt hij je goed in zich op en zegt vervolgens: “ik ken meisjes met anorexia, zo zie jij er niet uit! Dus ik denk niet dat je een eetstoornis hebt”. Deze man is dus blijkbaar ineens ook arts/psycholoog.
Ik hoef jullie vast niet uit te leggen wat zoiets met iemand doet.
 
Ditvoorbeeld, wat ik heb gekregen van iemand die anoniem wil blijven vanwege angst voor sancties, laat zien wat er mis is met de bejegening van sommige cliëntendoor Laborijn. En natuurlijk, niet iedereen is zo. Maar dit laat zien dat deze persoon niet op de juiste plek zit. Een onafhankelijk onderzoek is noodzakelijk om erachter te komen hoevaak dit soort dingen gebeurt. Het DB heeft aangegeven een onafhankelijk onderzoek in te stellen. 
Gisteren, tijdens een bijeenkomst bij Laborijn, werd er wat meer informatiegegeven over het onderzoek. Er werd duidelijk gemaakt dat de raad nog enige invloed kan hebben op de opdracht die bij het onderzoeksbureau ligt. Dat is mooi. Wij willen het DB dan ook een kans geven dit onderzoek te doen, maar we zullen hier wel erg kritisch naar kijken en eventueel aanvullingen geven,zodat we hier niet over een jaar weer zitten om over hetzelfde onderwerp te discussiëren.
 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *