Gezondheid, sociaal domein, raad

Dinsdagavond was de beurt aan de gemeenteraad om zich te informeren over allerlei praktische uitwerkingen in het sociaal domein. De plm. 20 raadsleden en fractievolgers plus de plm. 8 leden van de Sociale Raad verdeelden zich in drie groepen van ongeveer 10 over de ruimtes in het gemeentehuis. Medewerkers van de afdeling Mens en Samenleving lichtten de ontwikkelingen, aanpakken, projecten toe van de laatste 1,5 jaar. Zo ging het bij “Naoberschap, samen sterk in Aalten” over de ondersteuning van jonge mantelzorgers (bijv. het bezoek aan de Graafschap, zie foto’s), het project “Op je Plek” (gesprekken met kwetsbare ouderen over vooral zingeving) en VitaalBAD (het doorontwikkelde platform waar het hele aanbod van vitaliteit, sport, bewegen, meedoen in de gemeente moet samen komen). Ga gerust eens kijken: vitaalbad).
Bij “Veerkrachtig ouder worden in Aalten” ook nog alle woonvormen die inmiddels ontwikkeld zijn en worden, zoals de Kattenberg, Willebrordshof, Aaltens Hofje. Maar ook de toekomstige “zorgzame buurten” in Aalten en Dinxperlo.

Bij “Vitaal en Gezond” ging het over het sport- en leefstijlakkoord en verenigingsondersteuning. We proberen echt alle verenigingen en anderen in “de sociale basis” te richten op vitaliteit, naoberschap en meedoen. Daar horen ook de pas ingestelde programma’s IZA en GALA bij (Integraal Zorgakkoord en Gezond en Actief Leven Akkoord) met projecten als Valpreventie, Welzijn op Recept, Talentverbinder. Bij “Jong in Aalten” natuurlijk de samenwerking met de scholen, de preventieactiviteiten (cursussen voor ouders, weerbaarheidstrainingen voor kinderen) van Platform Preventie Jeugd. Bij “Blijven Meedoen” aandacht voor schuldhulpverlening, participatie en (nieuw) armoede beleid  met als voorbeeld het nieuwe project voor niet ingeburgerde oudkomers. En zo kan ik even doorgaan. De reacties van raadsleden waren positief. Een enkeling klaagde over de vele afkortingen (ik heb in dit stukje er geen een gebruikt) en er is de wens om alles SMART te maken (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden). Dat kan niet altijd. Hoe kun je geluk en welzijn meten. Hoe kun je effect van preventie meten?


 

 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *