Huiselijk geweld; werkbezoek Moviera

Normaal gesproken zie je als wethouder je collega’s uit de regio hoofdzakelijk aan de vergadertafel.  Zo ook de portefeuillehouders sociaal domein.  We hebben als regiowethouders afgesproken ook af en toe werkbezoeken te brengen aan instellingen of organisaties waar we vaak over besluiten. Het is goed om te zien wat daar voor onze inwoners gebeurt. En wat de behandelingen en aanpakken zijn. Dus donderdagmiddag togen we naar Arnhem, wijk Elden, waar gevestigd is het Oranje Huis Gelderland van Moviera. De ondertiteling is ”aanpak huiselijk geweld en mensenhandel”.  De ouderen onder ons kennen misschien de Paulastichting in Oosterbeek nog. Dat was een opvangplek voor ongehuwde (aanstaande) moeders, later ook een zgn. Blijf van m’n lijf huis.  Inmiddels dus met andere organisaties gefuseerd en gemoderniseerd tot dit Oranje Huis; er zijn er een 4-tal in de regio Utrecht en Gelderland. In Arnhem zijn 31 noodopvangplekken voor vrouwen die met geweld te maken hebben. In het ergste geval kunnen vrouwen hier met “code rood” verblijven. Code rood betekent: “binnenblijven”. In die tijd wordt er een plan van aanpak gemaakt zodanig dat de vrouw (en haar kinderen) weer enige (veilige) bewegingsvrijheid hebben. Dan kunnen ze nog maximaal 6 maanden blijven tot er een stabiele situatie gevonden is. In die noodopvang kwamen in 2023 198 cliënten, 156 kinderen en de gemiddelde verblijfstijd was 7 dagen.

Er is ook zgn. ambulante hulpverlening. Immers na de noodopvang en code rood is het de bedoeling dat de situatie rond vrouwen en kinderen zo snel mogelijk genormaliseerd wordt. Dat kan via crisisopvang (in de gemeente van herkomst of juist niet), soms naar vervolgopvang elders of ambulante hulpverlening. Cliënten volgen binnen Moviera soms meerdere analyse- en ambulante trajecten voordat zij uitstromen. Voorbeelden van intensieve ambulante begeleidingstrajecten binnen Moviera zijn: Take A Break, Ouderschap Blijft, Moviera in de Wijk en Samen Geweldloos Verder. Aware is een persoonlijk alarmsysteem voor mensen die te maken hebben met ernstige belaging (stalking) of bedreiging in hun relatie of thuis. Het systeem bestaat uit een GPS, is 24 uur per dag actief en staat rechtstreeks in verbinding met de politie.

Ook mannen kunnen beroep op de hulpverlening doen. Er waren in 2023 17 mannen als cliënt en er is een self-support groep

Voor meer informatie: www.moviera.nl. Hier staan ook de mogelijkheden voor aanmelding en doorverwijzing.

Joop Wikkerink


 

Deel deze inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *