15 december – Gewone mensen zullen er niet van wakker liggen. Sommige raadsleden die bang zijn voor hun macht wel. Tijdens de openbare meedenkavond discussieerde de Progressieve Partij donderdag over de nieuwe opzet voor de regio Achterhoek.
Er wordt door diverse gemeenteraden al jaren gevraagd om meer invloed op de besluitvorming binnen de regio. De gemeenteraden konden tot nu toe alleen maar achteraf de besluiten goed- of afkeuren.
Er is nu een zgn. Achterhoeks Radenforum bedacht. De bedoeling is dat alle raadsleden uit de Achterhoek (+/- 170) twee keer per jaar samenkomen om een jaarplan vast te stellen. Ze kunnen nu dus vooraf meepraten over de te behandelen thema’s.
Ook komt er een zgn. Achterhoek Board. Hier in zitten twee of drie wethouders/burgemeesters, twee mensen uit het bedrijfsleven en drie mensen uit onderwijs, zorg en woningbouw. Zij zorgen voor de uitwerking en uitvoering van de Achterhoekse samenwerkingsagenda. Zij zullen ook proberen subsidies los te krijgen in Arnhem, Den Haag of Brussel.
De zgn. thematafels werken programma’s en projecten uit, b.v. over duurzaamheid, woningbouw, Smart Industry, zorg, bereikbaarheid, enz. Elk onderwerp heeft daarvoor andere deelnemers en deskundigen. De uiteindelijke beslissingsbevoegdheid blijft bij de gemeenteraden, er is echter geen vetorecht meer voor één raad, die zodoende alle plannen zou kunnen blokkeren.
Het voorstel wordt komende dinsdag behandeld in de Raad. Er zijn echter nog wel een aantal vragen: werkt het om met 170 mensen te overleggen of moet er een vertegenwoordiging per raad naar het overleg en hoe vaak moet er overlegd worden? Moet de burgemeester van Doetinchem de voorzitter worden van elke vergadering of moet er een voorzitter van “buiten” komen?
Een bekende, ervaren bestuurder merkte op dat het vooral aan de inzet en de deskundigheid van de raadsleden ligt of ze invloed hebben of niet.
De fractie van de Progressieve Partij heeft altijd getoond dat ze actief wil meedoen aan allerlei vormen van overleg.