Joop Wikkerink, 11 juni 2023
Zondag vond op een zonovergoten DRU-terrein in Ulft de vermoedelijk voorlopig laatste editie plaats van de Achterhoek-Spektakel toer. De bedoeling en totstandkoming van dit evenement is interessant. Het is deels geïnspireerd en gebaseerd op Oerol op Terschelling. Je kunt van podium naar podium wandelen en zo een volledig middag- en avondprogramma naar je eigen keuze samenstellen. De diverse acts/optredens zijn stuk voor stuk verrassend en zeer afwisselend. Dat was ook altijd de opzet van de organisatoren-vanaf-het-begin: Hans en Rita Keuper. Variatie van muziek, toneel, acrobatiek, literatuur en ontspanning.
Karavaan
De grondgedachte was: als Mohammed niet naar de berg komt, moet de berg maar naar Mohammed. Men wilde de “cultuur” graag in de Achterhoekse dorpen en steden brengen, in elk geval onder de Achterhoekers. Vandaar dat er in de beginjaren ook sprake was van een echte karavaan, een toer, die een paar weekends op zaterdag en zondag letterlijk ergens neerstreek. Zo hebben we nog steeds goede herinneringen aan de optredens in Bredevoort, Dinxperlo in de beginjaren. Later zijn vanwege de kosten (en het wegvallen van de gemeentelijke regionale subsidies) de voorstellingen geconcentreerd op het DRU-terrein.
Jarenlang was het festival ook gratis toegankelijk (dit jaar ook). Alles werd gedaan om de “gewone Achterhoeker” in contact te brengen met cultuur. Dat zag je ook duidelijk aan het publiek: gewone mensen die eens “effen kwamen kieken” naast de geharnaste festivalgangers. Veel kinderen, maar ook oudere mensen. Ook altijd wel een “haffeltjen” vaste gasten: firma Weijland, Pim te Bokkel, Bencha Theater, muzikanten rond Eric Hagelstein enz.
Wie steekt z’n vinger op?
Ook deze zondag weer veel volk op de been, enthousiast applaus, paradijsjes voor kinderen en verrassende acts. Voor mij springen eruit: Duo Duo (twee Syrische muzikanten), natuurlijk firma Weijland, de Hirondelles (clowneske luchtacrobatiek) Ben Simmes (klassiek piano) en Jack Weikamp die voorlas uit zijn boek Pronto’s poging (over zijn overleden vader die ook bij de Dru werkte). Wat ook opvalt dat daar een groot aantal pp-ers (leden of sympathisanten) te zien zijn. Dan moet het toch wel goed zijn!
Natuurlijk sprak ik veel mensen die het eeuwig zonde vinden dat dit soort culturele uitingen stoppen in de Achterhoek; ook wel mensen die “best iets wilden doen en willen meehelpen”, of vinden dat gemeenten dit weer moeten gaan ondersteunen. Het zoeken is naar iemand “die de kar wil trekken”. Wie steekt z’n/ d’r vinger op?