Zo’n beetje één keer per half jaar organiseert de gemeente een welkomstavond voor nieuwe inwoners. Deze kunnen kennismaken met het college, de organisatie en waar men zoal moet zijn. Dit keer op maandagavond 7 april. De lichting augustus 24- februari 25 was aangeschreven. (170). Zo’n 25 mensen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging en waren dus aanwezig in de raadzaal. Niet zo’n hoge opkomst, maar wees altijd blij met de mensen die er wel zijn.
Het programma verloopt in grote lijnen hetzelfde. Eerst stellen de wethouders, burgemeester en secretaris zich voor. En dan krijgt Eric Wigchers van Figulus het woord om mensen te informeren over de mogelijkheden in de zgn. sociale basis.
Via de Mentimeter kunnen mensen ook wat over zichzelf kwijt. Zo kwam ongeveer de helft van de nieuwkomers uit het oosten van Nederland (Arnhem is ook oost). Twee paren uit het noorden (Breezand en Wildervank), twee aanwezigen uit Limburg (Gulpen), twee uit het westen (o.a. Hoofddorp). Interessant is ook de reden waarom men koos voor de gemeenten Aalten (plm. 5 woonden in Dinxperlo, 2 op de Haart, in Lintelo en IJzerlo, 1 in Bredevoort en de rest in dorp Aalten). Dat is dan toch ruimte, rust, groen, (familie in de buurt). De helft van de aanwezigen had zich al aangemeld bij een vereniging. De leeftijd. Werd niet naar gevraagd, maar de helft toch zeker boven de 60/pensioen. Enkelen tussen 40 en 60 en 1 jongere van plm. 30.
Mijn voorstelbijdrage bestaat uit een gesprek op een bankje “Vandaag praten over morgen”. Ik nodigde een mevrouw uit die werkte, zoals ze vertelde als geriatrisch verpleegkundige in het Radboud te Nijmegen, altijd in Arnhem gewoond en nu samen met het gezin van haar dochter naar een buurtschap. “Ik heb eigenlijk mijn mantelzorg al geregeld”. Ook bewust over nagedacht en deze oplossing gekozen. Deze mevrouw ziet wel in haar werk situaties waarin mensen niet meer de regie over hun leven hebben en is het daarom er mee eens goed na te denken als je dat kunt. In de nazit sprak ik met de jongste aanwezige. Zij woonde met haar vriend in een stacaravan ergens bij een boerderij in het buitengebied. En zocht naar mogelijkheden voor aan- of inwoning bij de ouders (samengesteld gezin). Dat is een hele puzzel met allerlei soms elkaar tegenwerkende regels. Ook een mooi punt om over na te denken: neem de woon-wenssituatie van mensen tot uitgangspunt en leg dat op de eisen van duurzaamheid, circulariteit enz.
Joop